Ga naar Content
Noord-Holland

Stemadvieswebsites kampen met herhaaldelijke DDoS-aanvallen

15 maart 2017, 14.39 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Zowel Kieskompas als Stemwijzer heeft vandaag te kampen met verschillende DDoS-aanvallen op hun website. Ze hebben alle moeite om online te blijven.

Dat meldt de NOS vanmiddag. "Sinds vanochtend nemen de aanvallen toe. We zijn op en af bezig om de boel stabiel te houden", vertelt Willem Blanken, de directeur van Kieskompas, aan de omroep.

Ook Stemwijzer ligt onder vuur en was vandaag meerdere keren slecht bereikbaar. Gistermiddag en -avond was dit bij beide websites ook al het geval.

Lees ook: Cyberaanval legt stemwijzers opnieuw plat

Bij een DDoS-aanval worden de servers van een site met zo veel informatie bestookt dat de webpagina offline gaat. Ingenieurs van Google helpen Kieskompas met het afweren van die aanvallen. "De ingenieurs hebben ons geholpen met het opzetten van nieuwe infrastructuur. Dat helpt in zoverre dat we het vannacht weer draaiende hebben gekregen", aldus Blanken.

Beide stemadvieswebsites doen aangifte van de aanvallen. Wie erachter zit, is nog een groot raadsel. "Dat blijft speculeren", zegt Blanken. "Maar we zijn er nu ook niet mee bezig om erachter te komen."