Haarlemse VVD'er die Groningers schoffeerde met uitspraken over gaswinning: "Duizend maal excuses"

HAARLEM - Wybren van Haga, Haarlems kandidaat-Kamerlid voor de VVD, stelde in een interview dat je "de gaskraan toch niet dicht draait voor een paar scheuren". Met die opmerking over de Nederlandse gaswinningsproblematiek haalde hij zich de woede van de Groningers op de hals.

Van Haga, sinds kort fractievoorzitter van de VVD in Haarlem, deed de gewraakte uitspraak in het Haarlems Dagblad. "Je gaat de gaskraan toch niet dicht draaien omdat er een paar scheuren in huizen zitten?", vroeg hij retorisch in het interview. "Ik heb ook scheuren in mijn huis", probeerde hij het heikele punt te relativeren.

Minachting
Die uitspraken kwamen hem op de online hoon van woedende Groningers te staan. "Na de minachting van Rutte dacht kandidaat nummer 41 'ik trap nog even na'", sneerde Gronings SP-politica Sandra Beckerman. 

Wybren van Haga schrok daar duidelijk nogal van. Hij gooide er meteen een tweet uit waarin hij zich verontschuldigde: "Mijn uitspraken over gaswinning in Groningen waren lomp en niet het partijstandpunt", schrijft hij. "Excuus hiervoor! Niet zo bedoeld."

Partijstandpunt
Dagblad van het Noorden belde Van Haga om hem zijn politieke blunder nog even in te wrijven. Ook in dat interview excuseert hij zich omstandig. "Ik heb echt niks tegen Groningen en Groningers." Hij verwijst veelvuldig naar de partijwoordvoerder over dit onderwerp en schaart zich volledig achter het partijstandpunt.  

En die scheuren in zijn eigen huis? "Ehm ja, alle huizen hebben scheuren."

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Kennemerland Haarlem Politiek vvd van haga
Deel dit artikel:

Recent nieuws