Ga naar Content

Beverwijker wil van hoogspanningsmast een monument maken

OOSTZAAN Eens zullen ze allemaal verdwenen zijn. De bekende hoogspanningsmasten die lijken op de Eiffeltoren. Langzaam maar zeker worden ze door het hele land vervangen. Ook al vinden de meeste mensen ze foeilelijk, ze zijn toch deel uit gaan maken ons landschapsbeeld. Daarom vindt niet iedereen dat ze zomaar moeten verdwijnen.

Frank Arnold is lid van de internetsite HoogspanningsNet.com en samen met 240 andere leden deed hij het voorstel om de mast langs de A8 bij Oostzaan tot monument om te toveren. "Over een jaar of dertig of veertig zullen de meeste masten verdwenen zijn.

Bewaren
Het zou mooi zijn dat deze soort mast, een Donau, bewaard blijft", zegt Arnold. De mooie constructie van de vakwerkmast inspireert hem: "Het is een hele elegante constructie dat met minimaal materiaal tot een stevige mast is gebouwd."

De mast behoort volgens hem tot ons industriële erfgoed, iets dat in de toekomst niet zomaar vergeten mag worden. Het idee voor het monument staat  nog even onder spanning. De netbeheerder ziet het plan namelijk niet direct zitten. Of het monument er ook echt komt, is dus nog even de vraag.