Ga naar Content

Boerenechtpaar moet wijken voor snelweg: "Alles wordt asfalt of huizen"

BUSCH EN DAM De familie Glijnis boert al meer dan 100 jaar op een stuk land in Busch en Dam. Maar na vijf generaties dreigt de familiegrond nu te moeten wijken voor de geplande verbindingsweg A8-A9.

Voor de aanleg van de weg liggen er verschillende plannen klaar bij de provincie. Bij twee van die plannen raakt het bedrijf mogelijk ingeklemd tussen een rangeerterrein van de NS en het asfalt van de nieuwe weg. Als er wordt gekozen een derde variant, moet het bedrijf van Gert Jan en Janny zelfs volledig wijken.

"Ons huis ligt onder de snelweg dus wij moeten weg", zegt Janny Glijnis. "Dat is de conclusie." Het doet de boerin 'heel veel' dat ze hun land en huis dreigen te verliezen. "We zijn allebei geboren op een boerderij."

Naast het feit dat ze een hoop hectares verliezen, betreurt Gert Jan Glijnis ook de teloorgang van het landschap. "Ik vind het heel zonde. Het is een mooi, groen gebied. We hadden al 268 vogelnesten zitten vorig jaar", vertelt Gert Jan trots. "Daar wordt nu zomaar weer een weg doorheen gesneden. Alles wordt asfalt of huizen."  

Aan het einde van het jaar stelt de provincie definitief vast naar welke variant de voorkeur uitgaat.

Foto: NH