Ga naar Content

Vluchtelingen bedreigd in Hoofddorp: "Rot op naar je kutland!"

HOOFDDORP Vluchtelingen in Hoofddorp zijn flink geschrokken nadat zij afgelopen week ernstig werden bedreigd door onbekenden.

Door Eline Boshuizen

Maandagavond werden bij vier auto's in de Etta Palmstraat, waar de statushouders wonen, de banden lek geprikt. Ook hing er een dreigbrief op de voordeur waar op stond: 'Profiteurs, Rot op naar je eigen kutland!'. 

"We vonden het briefje op de deur. Eerst wisten we niet wat er stond, maar toen we later hoorden wat er was geschreven, vonden we het angstaanjagend", vertelt de Koerdische Mahmoud Gemmo die uit Syrië is gevlucht. "We durven niet meer 's avonds naar buiten." 

Verkeerde auto
Vermoedelijk waren de daders in de veronderstelling dat de auto's van de vluchtelingen waren, wat voor drie auto's niet het geval is. In het pand wonen ook alleenstaande moeders met hun kinderen die een noodwoning toegewezen hebben gekregen, de zogeheten 'spoedzoekers'. 

"Onvoorstelbaar dat iemand dat doet", reageert Emmely Markgraaff. Ook haar auto werd vernield. "Ik woon met allemaal vluchtelingen in het pand en heb nooit last van ze. Het zijn heel lieve mensen die ook het recht hebben om hier te wonen."

De statushouders zijn vluchtelingen uit Syrië, die momenteel bezig zijn met de inburgeringstraject en Nederlands leren. 

Boze buren
In september ontstond er wat ophef in de wijk toen de gemeente besloot om in de straat statushouders en spoedzoekers te huisvesten. Volgens de vluchtelingen is het contact met de buren nu goed. "Ze zijn heel vriendelijk en vragen altijd hoe het gaat", aldus Mahmoud.

Het buurtonderzoek heeft nog niets opgeleverd en van de dader(s) ontbreekt nog ieder spoor. Burgemeester Theo Weterings bezocht de vluchtelingen de dag na het incident om hen een hart onder de riem te steken. "Please, feel safe here", sprak hij hen toe. 

"Hij heeft ons een beetje gerustgesteld", vertelt Fourat Baker. "We zijn natuurlijk erg geschrokken. We zijn gevlucht voor de oorlog en willen niet weer moeilijkheden. De burgemeester heeft gezegd dat het nooit meer zal gebeuren. Daar heb ik vertrouwen in. We willen gewoon rust."

abc5media_video_0