Ga naar Content
Noord-Holland

Gooise lokale partijen vormen front tegen fusieplannen Provincie

2 maart 2017, 11.45 uur · Aangepast 2 maart 2017, 12.45 uur
Door: · Foto:

NAARDEN Na het verzet van de inwoners tegen de fusie, komt er nu ook een groot front van de lokale partijen tegen de herindeling van het Gooi. De 20 lokale partijen maken zich grote zorgen over de fusiedrift van de provincie Noord-Holland. Ze slaan de handen ineen om de fusie een halt toe te roepen.

De partijen zullen in de gemeenteraden een aantal moties indienen om 'de regie aan de gemeenten en bewoners terug te geven', zo schrijven ze. 

Herindeling
De Provincie wil graag binnen twee tot drie jaar maximaal drie gemeenten in de regio. De lokale partijen eisen dat inwoners een stem in dit proces verdienen en dat gemeenten de tijd krijgen om de wens van de Provincie zorgvuldig af te wegen.

De partijen verzetten zich tegen het gegeven dat de Provincie de regie voor een gemeentelijke herindeling volledig naar zich toetrekt. De Provincie wil al voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 hebben vastgelegd hoe de herindeling eruit komt te zien.

De lokale partijen voelen zich door deze beslissing buitenspel gezet, omdat de plannen op deze manier nooit aan de burgers worden voorgelegd. "Herindeling moet op voldoende draagvlak van onderaf kunnen rekenen".

Lees ook: Bewoners verzetten zich tegen fusieplannen Gooi

De komende periode dienen de lokale partijen verschillende moties in.