Ga naar Content
Noord-Holland

Meer vertragingen op het spoor door toename koperdiefstal

1 maart 2017, 10.07 uur · Aangepast 1 maart 2017, 11.49 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM De koperprijs stijgt en daarmee ook het aantal koperdiefstallen langs het spoor. Treinreizigers worden daar de komende maanden de dupe van. In 2016 steeg het aantal koperdiefstallen langs het spoor met maar liefst 10 procent tot 176, meldt het AD op basis van cijfers van spoorbeheerder Prorail. 

In de eerste maanden van die jaar verviervoudigde het aantal koperdiefstallen zelfs vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bij de cijfers zijn ook pogingen tot diefstal gerekend, waarbij schade is ontstaan. Koper is cruciaal bij het aansturen van seinen, wissels en slagbomen.

Uit de cijfers blijkt dat vorig jaar maar liefst 1.339 treinen uitvielen, vertraging opliepen of omgeleid werden door de diefstal. De NS denkt dat er nog veel meer treinen indirect zijn geraakt, meldt de krant.

'Zeer vervelend'
De vervoerder noemt de hinder die erdoor ontstaat 'zeer vervelend' voor reizigers en zegt er 'alles' aan te doen om de problemen te verminderen, bijvoorbeeld door middel van hekken, camera's, nachtelijke controles met honden en de verspreiding van synthetisch dna. Gestolen koper wordt vervangen door goedkoper aluminium.

Volgens de krant neemt het aantal gevallen van koperdiefstal toe doordat de prijs van het metaal sinds november fors is gestegen van 4 euro per kilo naar 5,60 euro. Dat is overigens nog steeds veel lager dan de 7,56 euro per kilo in 2011. Toen registreerde ProRail 516 gevallen van koperdiefstal.