Ga naar Content
Noord-Holland

Kandidaat-Kamerlid laat asielzoekers promotie maken voor partij

28 februari 2017, 12.24 uur · Aangepast 28 februari 2017, 12.40 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HEERHUGOWAARD Jan van der Starre, kandidaat Kamerlid van de partij Lokaal in de Kamer uit Heerhugowaard, heeft zes Afghaanse asielzoekers voor zijn partij laten flyeren afgelopen weekend en ligt hierdoor onder vuur. Dat het tegen de regels is, 'wist hij niet', zegt hij vandaag in een reactie aan De Telegraaf.

Van der Starre kent de zes asielzoekers van de lessen Nederlands die hij geeft in een asielzoekerscentrum. Hij geeft toe dat "ze geen idee hadden van wat er op de flyers stond." Het zestal heeft niemand aangesproken, maar de flyers bij mensen in Heerhugowaard in de bus gegooid volgens hem. Ze deden dit als 'vriendendienst'.

Dat de 'vrijwilligers' voor het ronddelen van flyers een zogenoemde vrijwilligersverklaring van het UWV moeten hebben om dit te kunnen doen, lijkt hem weinig te schelen. "Ze sturen me maar een boete als ze het er niet mee eens zijn", aldus Van der Starre.

Boete
Uit navraag bij het UWV blijkt dat hij zich wellicht iets meer zorgen moet maken om een mogelijke boete. Volgens een woordvoerder van het UWV kan die oplopen tot zo'n 12.000 euro per asielzoeker.

Ook het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft laten weten een hartig woordje met Van der Starre te gaan spreken. "Wij zijn als organisatie namelijk politiek neutraal", aldus een woordvoerder.