Ga naar Content

Risico's achterstallig onderhoud Goede Raadkerk 'godsgeklaagd'

BEVERWIJK Het bisdom dat de Goede Raadkerk in Beverwijk in 2015 sloot voor publiek, weigert het gebouw sindsdien te onderhouden. Bewoners zijn boos om de levensgevaarlijke situatie die dat oplevert.

De staat van het gebouw gaat al sinds de sluiting achteruit. Maar dit weekend waaiden zelfs de dakpannen van het dak van de kerk. Om te zorgen dat niemand daardoor gewond raakte, moest de stoep ernaast afgezet worden.

Kinderen
"Dit is natuurlijk godgeklaagd. Hier spelen kinderen, die staan hier vaak voor de regen te schuilen", zegt actievoerder Alex van Luyn. "Er zal een dakpan naar beneden komen. Op een kind zijn hoofd."

Lees ook: Levensgevaarlijk: dak vliegt van Goede Raadkerk

Buurtbewoner Theo Rutten vindt het wrang vooral voor de mensen die in de kerk investeerden. "Hier hebben alle parochianen hun zuurverdiende centjes ingestopt" zegt hij. "Ze hebben het brood uit hun mond gespaard om een donatie in het kerkzakje te doen voor onderhoud van deze kerk en dat gebeurt gewoon niet."

Rijksmonument
Het bisdom onderneemt ondanks herhaaldelijke verzoeken geen actie. "Daarmee zeg je eigenlijk: ik heb totale minachting voor het volk van Beverwijk", vindt Alex van Luyn.

Het spreekt eveneens van minachting voor de gemeente en de wet in het algemeen, vindt hij. "Want iedereen is verplicht een Rijksmonument te onderhouden."