Ga naar Content

Actiegroep wint 'een beetje': mogelijk minder bomen gekapt in Schoorlse duinen

SCHOORL/HAARLEM De leden van de actiegroep tegen de bomenkap in de Schoorlse Duinen voelen zich toch wel winnaars. Ze kregen het bij de provincie Noord-Holland voor elkaar dat er mogelijk minder grootschalig gekapt gaat worden in 'hun' duingebied.

Dat hoorden ze nadat ze bij het provinciehuis in Haarlem 14.000 handtekeningen hadden aangeboden tegen de kap van bijna honderd hectare dennenbos. De provincie en Staatsbosbeheer zijn van plan twaalf procent van het dennenbos in het duingebied weg te halen om de duinen meer ruimte te geven om te stuiven. De actiegroep 'Schoorlse Bos Moet Blijven' vindt dat doodzonde.

Lees ook: Actiegroep tegen bomenkap Schoorl: "Dit is verminking"

De handtekeningen werden vanmiddag aangeboden aan onder meer gedeputeerde Adnan Tekin. Hij liet in het daarop volgende debat met de commissie Natuur, Landbouw en Milieu weten dat hij niet kan uitsluiten dat twee procent van de dennen tijdens de eerste fase van de kap zullen sneuvelen. Maar voor fase twee, de resterende tien procent in 2021, is er ruimte voor overleg met de actiegroep.

Winst
Dat die ruimte voor overleg er is, is voor Aard Mors van de actiegroep toch wel winst. "We hebben eigenlijk wel een beetje gewonnen ja", zegt hij lachend. "Elke boom die je redt is er een. Ik denk dat we op termijn wel de helft van het bedreigde dennenbos kunnen redden."

Lees ook: Stil protest tegen bomenkap Schoorl

Overleg
De actiegroep verwacht binnenkort een uitnodiging van de province en Staatsbosbeheer om in gesprek te gaan over alternatieven voor de kap. Een omgevingsmanager gaat als bemiddelaar aan de slag om de onderhandelingen te begeleiden.

Een eerder aangekondigde gang naar de rechter door de actiegroep is echter nog niet van de baan. "Het overleg moet ons wel wat opleveren en niet bedoeld zijn om tijd te rekken", aldus Mors.