Ga naar Content

Nieuwediepers herdenken Slag in de Javazee

DEN HELDER Het is vandaag 75 jaar geleden dat er bij de Slag in de Javazee zo'n 900 Nederlanders omkwamen. Nabestaanden in Den Helder herdachten de mislukte poging om Java in 1942 tegen de Japanners te beschermen.

Nabestaanden en geïnteresseerden verzamelden zich bij het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Er werden kransen gelegd bij het standbeeld van Karel Doorman, de Nederlander die de leiding had over de geallieerde vloot in de Javazee.

De Japanners brachten alle schepen onder het gezag van Doorman tot zinken. De weg naar hun bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië lag daarmee open.

Eerbetoon
Een van de aanwezigen verloor zijn vader tijdens de slag in de Aziatische wateren. "Hij werd door de explosie van het dek geblazen en kwam in zee terecht." Een ander verloor een neef, die juist lange tijd zijn uiterste best had gedaan om bij de marine te komen. "Hij is op jonge leeftijd ten onder gegaan in de Javazee." Zijn nog levende neef noemt zijn aanwezigheid bij de herdenking 'een eerbetoon aan hem'. 

Foto: