Ga naar Content

Problemen bij Coentunnel houden aan: gemiddeld drie keer per dag dicht

AMSTERDAM De Coentunnel ging in 2016 gemiddeld ruim drie keer per dag dicht, in totaal 1.185, vanwege te hoge vrachtwagens. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Dat is vrijwel net zoveel als het jaar ervoor. Volgens minister Schultz van Haegen moeten de weggebruikers het accepteren: "Op dit moment kunnen we niet meer doen."

Van onze verslaggevers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch

De vele afsluitingen zijn ontstaan na de opening van de Tweede Coentunnel in 2014. Die is namelijk hoger dan de oude Coentunnel, met als gevolg dat een te hoge vrachtwagen wel de stad uit kan, maar de andere kant op te hoog is. De tunnel wordt in dat laatste geval automatisch afgesloten, waarna er een dikke file ontstaat. Vorig jaar rekende Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid van de TU in Delft, ons voor dat dit de samenleving jaarlijks vijf tot tien miljoen euro economische schade oplevert.

'Ligt aan de vrachtwagenchauffeurs'
Al meerdere malen werd minister Schultz van Haegen van Infrastructuur opgeroepen maatregelen te nemen. Zij zegt deze ook te hebben genomen. "We schrijven boetes, zijn in gesprek met de transportsector en hebben waarschuwingen geplaatst. Het ligt er niet aan dat de tunnel niet hoog genoeg is. Het ligt aan de chauffeurs die hun vrachtwagens te hoog beladen en zich niet gedragen", aldus de minister.

Kritiek onterecht
De Zaanse vrachtwagenchauffeur Dick Versteeg is ervaringsdeskundige als het gaat om stilstaan voor de Coentunnel: "Het gebeurt me wel drie keer per dag dat ik moet wachten op een te hoge vrachtwagen." Hij vindt de kritiek niet terecht. "De minister snapt niet waar ze het over heeft. Het zijn vooral buitenlandse chauffeurs die het overkomt. Zij begrijpen de Nederlandse waarschuwingen niet. Als de minister geen verdere maatregelen neemt, zitten we hier volgend jaar hetzelfde interview te doen. De oude Coentunnel moet ook hoger worden gemaakt, dan is het probleem opgelost."

Lees ook: Problemen Coentunnel nog steeds niet opgelost

Ook heeft Versteeg nog een verzoek aan de minister: "Ga eens een dagje met me meerijden, dan zie je het probleem. Dan ga ik tien keer door de Coentunnel rijden en staan we vijf keer stil, dan kan ze het eens meemaken."

Irritatie
Ook binnen de politiek wordt geïrriteerd gereageerd op het verhaal van de minister dat men de problemen maar moet accepteren. "Ik ben daar niet toe bereid, en de mensen hier op de weg ook niet", vertelt D66-raadslid Bart Vink die zich al langer inzet om de problemen opgelost te krijgen. "We gaan er niet mee leren leven, we gaan het probleem oplossen. Dat is mijn oproep aan de wethouder in Amsterdam, en van mijn D66-collega in de Tweede Kamer Salima Belhaj aan de minister. Oplossen dit probleem!"

Naar aanleiding van de berichtgeving van NH Nieuws gaat Vink raadsvragen stellen aan de wethouder en zal ook Belhaj opnieuw Kamervragen indienen bij de minister. 

Chauffeur Dick Versteeg wil verandering bij Coentunnel - NH