Ajax loopt over Heracles heen in de tweede helft

AMSTERDAM Ajax boekte tegen Heracles de zevende overwinning op rij. Na 1-1 bij de rust werd het uiteindelijk 4-1. Kasper Dolberg tekende voor de openingstreffer, Matthijs de Ligt, Davinson Sánchez en Bertrand Traoré tekenden voor de andere Amsterdamse doelpunten. Armenteros scoorde voor Heracles.

Ajax trad tegen Heracles aan met de vaste basis van de laatste wedstrijden, met Jairo Riedewald voor de nog altijd geblesseerde Daley Sinkgraven. Riedewald speelde weer in het centrum en Nick Viergever als linksback.

Ajax probeerde Heracles meteen vroeg vast te zetten en daardoor werd het prijsschieten voor de Amsterdammers, maar wel prijsschieten met de achterdeur open. Kasper Dolberg, Davy Klaassen, Bertrand Traoré, ze waren allemaal dicht bij de 1-0, maar dat lukte Heracles ook bijna met een buitenspelgoal van Samuel Armenteros. Na 23 minuten spelen was het toch Ajax dat op 1-0 kwam. Een schot van Klaassen werd van richting veranderd waardoor keeper Bram Castro de bal niet klemvast kreeg. Kasper Dolberg was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken: 1-0.

23' GOAL! Dolberg 1-0. #ajax #ajaher #dolberg #eredivisie pic.twitter.com/4zRV43BrVn

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) February 26, 2017

Lang kon de ploeg niet genieten van de voorsprong want twee minuten later werd Armenteros helemaal vergeten door de verdediging en kon hij de gelijkmaker binnenkoppen.

25' GOAL! Armenteros 1-1. #heracles #ajaher #armenteros #eredivisie pic.twitter.com/Pa23B0sZcw

Ajax kreeg nog kansen via Schöne en Sánchez, die de bal via de grond over kopte. Heracles bleef gevaarlijk met counters, maar tot echt grote kansen kwam het niet. Een harde tackle van achteren op de benen van Klaassen leverde Ajax in de slotfase van de eerste helft een vrije trap op recht voor de goal. Ziyech nam die vrije trap, maar Castro kon de bal nog net wegstompen. Viergever viel vlak voor rust geblesseerd uit. Hij liep een spierblessure op toen hij naar voren wilde sprinten. Ajax speelde de eerste helft uit met tien man.

Lekkere binnenkomer De Ligt
Matthijs de Ligt kwam na de rust in het veld voor Viergever en de jonge verdediger was met een snoeiharde pegel dichtbij de 2-1, maar doelman Castro kon de bal nog net uit de kruising tikken. Alles en iedereen van Ajax riep even later om een strafschop nadat Te Wierik Dolberg duidelijk met twee handen een duw gaf in de zestien, maar de penalty werd niet gegeven. Kort daarna trapte Castro de bal uit, recht in de voeten van Klaassen. Die passte de bal op Ziyech, die niet profiteerde van dat buitenkansje. Een minuut later was het dan toch 2-1. De zeventienjarige Matthijs de Ligt kopte de bal achter Castro uit een hoekschop. Het was zijn eerste eredivisiegoal.

56' GOAL! De Ligt 2-1. #ajax #ajaher #deligt #eredivisie pic.twitter.com/adu6SGgW11

Na een uur spelen werd het ook nog 3-1 door een diagonaal afstandsschot van Davinson Sánchez.

En de 3-1 van Sanchez #ajaher pic.twitter.com/T2V1Ntqxfa

— Ajax1.nl (@Ajax1nl) February 26, 2017

Onana verrichtte in de 67e minuut een formidabele redding op de doorgeboreken Jaroslav Navratil en voorkwam daarmee de aansluitingstreffer van Heracles.

Debuut David Neres
In de 72e minuut mocht de nieuwe aanwinst van Ajax, de Braziliaan Davis Neres, zijn debuut maken. Hij verving Kasper Dolberg. Traoré ging door die wissel in de spits spelen en Neres begon op de rechtervleugel. Ajax kwam in het laatste kwartier niet meer in gevaar, vooral ook omdat Heracles het op leek te geven. In de slotminuut kwam Traoré goed voor zijn man bij een vrij trap en tekende voor de 4-1 eindstand.

90' GOAL! Traoré 4-1. #ajax #ajaher #traore #eredivisie pic.twitter.com/msujL2j14e

Doordat Feyenoord eerder op de middag met 2-1 van PSV won, blijft Ajax op vijf punten achterstand tweede in de eredivise. de Amsterdammers hebben nu zes punten voorsprong op nummer drie, PSV.

Video #161268

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, Riedewald, Viergever (De Ligt/46); Schöne (De Jong/78), Klaassen, Ziyech; Traoré, Dolberg (Neres/72), Younes.

Opstelling Heracles: Castro; Droste, Te Wierik, Hoogma, Gosens; Bruns, Pelupessy, Kuwas (Duarte/62); Navratil (Darri/77), Armenteros, Peterson