AZ blijft nederlaag bespaard tegen PEC

26 februari 2017, 17.27 uur · Aangepast 27 februari 2017, 15.00 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Ed van de Pol

ALKMAAR AZ domineerde in de eerste helft tegen PEC Zwolle, maar kwam slapend uit de kleedkamer na de rust. De Alkmaarders mochten blij zijn dat PEC maar één keer scoorde en dat Friday er in de slotfase van de wedstrijd nog 1-1 van wist te maken.

AZ begon aan het duel met PEC Zwolle met een paar verrassende keuzes in de basis. Guus Til mocht voor de derde keer dit seizoen op het middenveld beginnen en aanwinst Jonas Svensson debuteerde op de rechtsbackpositie in plaats van Mattias Johansson. Ron Vlaar zat niet bij de selectie. De aanvoerder richt zich op het bekerduel met Cambuur van komende donderdag.

AZ was de sterkste ploeg in de eerste helft, hoewel het af en toe lastig voetballen was tegen de compact-verdedigende ploeg uit Zwolle. Oud-AZ-speler Dirk Marcellis raakte al in de tweede minuut gewond aan zijn gezicht bij een botsing met Levi Garcia. Na vijf minuten verscheen de verdediger weer op het veld met een grote pleister op zijn jukbeen. Ondanks de hechte verdediging slaagde AZ er toch in om kansen te creëren. In de beginfase leverde Rigeciano Haps een paar goede voorzetten af, die net niet tot doelpunt verwerkt konden worden.

Veel vrije trappen
AZ drong wel aan en kreeg nogal wat vrije trappen net buiten de zestien. Derrick Luckassen zag de bal daarbij een keer net langs de kruising gaan en bij een latere poging kon keeper Mickey van der Hart de bal net over tikken. De keeper van PEC deed dat ook bij een vrije trap van Iliass Bel Hasani. Tim Krul hoefde slechts één keer in actie te komen bij een vrije trap van PEC-speler Ouasim Bouy, maar die bal had hij klemvast. Guus Til en Wout Weghorst vonden bij schoten keeper Van der Hart op hun weg, zodat de rust aanbrak terwijl het nog steeds 0-0 was.

AZ slaapt na de rust
AZ sliep na de rust nog en binnen drie minuten kreeg PEC drie levensgrote kansen. Eerst had Derrick Luckassen geluk dat de scheiodsrechter geen penalty gaf toen hij de doorgeboreken Queeency Menig vasthield en neerlegde in de zestien. Vervolgens mocht Nicolai Brock-Madsen alleen op de keeper af en kon Luckassen nog net een grote teen tegen de bal krijgen. In de 48e minuut was het dan Ryan Thomas die uit een hoekschop van tien meter de bal snoeihard binne  schoot: 0-1.

47' GOAL! Thomas 0-1. #peczwolle #azpec #azzwo #thomas #eredivisie pic.twitter.com/tJscViTfP0

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) February 26, 2017

Hoewel Levi Garcia tien minuten na rust dicht bij de gelijkmaker was met een schot in de korte hoek, waren de Alkmaarders helemaal de weg kwijt. Waar PEC in de eerste helft slechts een kans kreeg uit een vrije trap, bleef het kansen regenen in het tweede helft. Na een klein uur spelen voorkwam Krul dat Menig er 0-2 van maakte. Niet lang daarna landde een lob van Menig over Krul heen op het dak van het doel. Van de tribune klonk het toen al "Johnny rot op" aan het adres van trainer John van den Brom.

Friday scoort gelijkmaker
Pas in het laatste kwartier drong AZ weer aan en kreeg de ploeg haast. Weghorst kreeg een kans, maar kopte de bal in de handen van Van der Hart. In de 82e minuut viel dan toch de gelijkmaker. Garcia ging langs zijn man en gaf een goede voorzet die door Fred Friday in het doel werd getikt: 1-1.

GOAL! | Levi García/Fred Friday 1-1 vs PEC Zwolle! #AZPEC 1-1 pic.twitter.com/0Vq99kgtto

— OnsAZ (@OnsAZAlkmaar) February 26, 2017

Friday kreeg nog een kans op de 2-1, maar keeper van der Hart was attent. Aan de andere kant kwam Krul ver uit zijn doel, maar hij kwam te laat. Rens Van Eijden voorkwam vervolgens een goal van Menig. In de slotminuut gaf Weghorst de bal goed terug op Garcia, maar zijn schot werd gepakt door Van der Hart.

Ondanks het gelijkspel blijft AZ vijfde plek staan met 37 punten uit 24 duels, maar Heerenveen en Vitesse hebben maar één punt minder.

Opstelling AZ: Krul; Svensson (Johansson/62), Van Eijden, Wuytens, Haps; Luckassen, Til (Friday/71), Rienstra; Bel Hassani (Jahanbakhsh/56), Weghorst, Garcia.

Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart; Van Polen, Marcellis (Schenkeveld/71), Bouy, Warmerdam; Holla, Saymak (V.d Pavert/ 90+1); Ehizibue (Mokhtar/90), Thomas, Menig; Brock-Madsen.