Ga naar Content
Noord-Holland

Opnieuw beelden geroofd van begraafplaatsen in de IJmond

25 februari 2017, 18.32 uur · Aangepast 27 februari 2017, 20.06 uur
Door: · Foto: Shutterstock

BEVERWIJK Opnieuw zijn van begraafplaatsen in de IJmond beelden geroofd. Van graven in Beverwijk en Heemskerk zijn eerder deze week bronzen en koperen beelden weggenomen.

De politie IJmond meldt vandaag op Facebook dat er 'weer een aantal aangiften is binnengekomen van diefstal van bronzen ornamenenten van begraafplaatsen in Beverwijk en Heemskerk'. 

Lees ook: Vandalen plunderen begraafplaatsen: "Op zijn sterfdag zag ik de vernielingen."

De afgelopen maanden was het al een paar keer raak. Zo werden tussen 22 en 26 januari werden spullen weggenomen van de begraafplaatsen Duinrust in Beverwijk en De Eikenhof in Heemskerk. De dief gaat selectief te werk, want vooral opvallende beelden en grafornamenten werden weggenomen.

'Geschokt'
De meest recente diefstallen zijn onder meer gepleegd bij graven op begraafplaats Duinrust, bevestigt beheerder Vincent Schram. "Ze hebben een bronzen roosje en een vogeltje meegenomen", vertelt hij tegen NH. De gedupeerde nabestaanden waren volgens hem 'geschokt' door de roof. "Dit is gewoon grafschennis." 

Schram heeft geen idee wie er achter de diefstal zit, maar vermoedt dat het een kruimeldief is. "Ze moeten veel moeite doen om ze los te halen en brons levert niet meer zo veel op als een paar jaar geleden." Bovendien denkt hij verkopen moeilijker is dan de dief wellicht denkt. "Een ijzerhandelaar krabt zich ook achter de oren."

Overdag
Omdat de hekken na 20.00 uur 's avonds sluiten, denkt Schram dat de dief overdag toeslaat. De kans is groot dat de dief dan ongestoord z'n kans kan gaan. "Want met dit weer komen er niet veel bezoekers."

Het is goed mogelijk dat er nog meer graven zijn geschonden, legt hij uit. "Wij hebben twee meldingen gehad, maar het kan ook zijn dat mensen het niet bij ons melden en direct naar de politie gaan."