Ga naar Content

8.000 euro voor vermeend Mondriaan-schilderij

NAARDEN Precies 8.000 euro, dat is wat de vermeende Mondriaan van kringloopwinkel De Kringloper uit Naarden vandaag heeft opgeleverd. En zo'n schilderij brengt veel bekijks met zich mee.

Eerder deze maand ontdekte medewerker Mohamed het schilderij tussen de ingeleverde spullen en meteen dacht hij een schat gevonden te hebben. Mohamed is zo blij met het uiteindelijke bedrag dat hij er stil van is. "Ik ben zo blij", kan hij alleen maar roepen. 

Maar het is nog steeds onduidelijk of het schilderij echt is. Zekerheid over de echtheid krijgen kan jaren duren. Toch brengt zo'n vermeende Mondriaan veel bekijks met zich mee.

Ook bij de bezoekers en de bieders zijn er twijfels: de een denk dat hij nep is, de ander ziet het wel voor zich. "Ik had echt niet verwacht dat er zo veel geld op geboden zou worden", vertelt een bezoeker. "Ik dacht eerder aan 2.000 euro, maar 8.000 is wel veel geld. Dan moet je wel zeker van je zaak zijn", vindt hij. 

Lees ook: Kringloopwinkel ontdekt schilderij Mondriaan

Goed doel
Voor de kringloopwinkel klinkt 8.000 euro als muziek in de oren. Ze kunnen het geld namelijk goed gebruiken. "Hoe meer de veiling opbrengt, hoe meer mensen wij aan een baan kunnen helpen", legt bedrijfsleider Francien Keers uit. "Wij werken namelijk zonder winst. Al het geld wordt gestoken in het betalen van arbeiders. Dus dit is heel fijn", vertelt ze. 

Het blijft dus voorlopig nog een mysterie of het een echte Mondriaan is of niet. De bieders, die anoniem wilden blijven, hebben dus of een koopje of een kringloopschilderijtje van 8.000 euro.