Jong Ajax wint periodetitel na gelijkspel

24 februari 2017, 22.43 uur · Aangepast 25 februari 2017, 12.14 uur
Door: · Foto: Pro Shots/ Kay Int Veen

AMSTERDAM Jong Ajax heeft de derde periodetitel gewonnen dankzij een 1-1 gelijkspel tegen FC Den Bosch. De thuisploeg was de betere ploeg, maar wist de kansen niet om te zetten in meer doelpunten.

Jong Ajax, met Justin Kluivert en Donny van de Beek in de basis, begon voortvarend aan het duel met FC Eindhoven. Twee doelpunten werden in de openingsfase echter afgekeurd vanwege buitenspel. Het veldoverwicht in de eerste twintig minuten resulteerde daarna in weinig kansen voor Jong Ajax.

Sierhuis raak
In de 37e minuut zette Kaj Sierhuis Jong Ajax op een terechte voorsprong. Een voorzet van Kluivert werd van dichtbij door de Ajax-spits binnen geschoten.

Wissel FC Eindhoven trefzeker
Vanuit het niets kwam FC Eindhoven op gelijke hoogte. De inzet van Mart Lieder werd nog gekeerd door Norbert Alblas, de rebound werd door invaller Rafael Uiterloo hard binnen geschoten. Kluivert was twee minuten later bijna trefzeker. De spits zag zijn inzet worden gekeerd door Ruud Swinkels. Uiterloo zat gelijk goed in de wedstrijd want hij maakte bijna zijn tweede doelpunt op aangeven van Fries Deschilder. De invaller kwam maar net tekort om de bal voorbij Alblas te tikken.

Kluivert was in de 61e minuut dichtbij een treffer. Een knappe actie werd door doelman Swinkels gekeerd. Sierhuis was met nog twintig minuten op de klok dicht bij zijn tweede treffer. Hij zag zijn inzet eindigen op de borst van Swinkels. Invaller Abdelhak Nouri moest zich in de 78e weer laten wisselen. De middenvelder verliet met een enkelblessure het veld na een tackle van Rai Vloet.

Periodekampioen
In de slotfase kregen beide ploegen nog kansen, maar uiteindelijk deelden Jong Ajax en Eindhoven de punten. Dankzij het gelijke spel is Jong Ajax periodekampioen. VVV-Venlo eindigde wel boven de ploeg van Marcel Keizer, maar omdat VVV al de tweede periode heeft gewonnen, gaat de Bronzen Stier nu naar Sportpark De Toekomst. In de Jupiler League blijft Jong Ajax de nummer twee met acht punten achter koploper VVV. FC Eindhoven is de nummer negen met 40 punten en ontvangt volgend weekend Telstar.

Opstelling Jong Ajax: Alblas; Zeefuik (Lartey-Sanniez/22), De Ligt, Bergsma, Dankerlui; Eiting, De Jong (Nouri/46,Walian/78), Van de Beek; Kluivert, Sierhuis, Mazraoui

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels; Horsten, Sprockel, Van den Buijs, Gunst; Deschilder, Vloet, Rowell (Bousbiba/46); Caenepeel, Lieder, Alemao (Uiterloo/46)