Noord-Holland

Ajax bereikt laatste zestien in Europa na overwinning op Legia Warschau

23 februari 2017, 22.12 uur
Door: · Foto: Pro Shots/ Stanley Gontha

AMSTERDAM Ajax heeft de laatste zestien van de Europa League bereikt na een minieme overwinning op Legia Warschau. In de Amsterdam ArenA won Ajax met 1-0 van de Poolse opponent. Het winnende doelpunt kwam van de voet van Nick Viergever.

Ajax speelde tegen Legia Warschau in dezelfde opstelling als in het competitieduel met Vitesse. Dat betekende dat Jairo Riedewald wederom in de basis begon voor de geblesseerde Daley Sinkgraven. De Braziliaan David Neres begon en eindigde het duel op de bank.

De wedstrijd begon zonder grote kansen. Het eerste echte gevaar van de thuisploeg kwam van de voet van Bertrand Traoré. De rechtsbuiten kwam naar binnen en schoot met links de bal op doelman Arkadiusz Malarz. Een paar minuten daarna schoot Hakim Ziyech de bal op de paal.

De Amsterdammers waren de bovenliggende partij, maar moesten waken voor Poolse uitbraken. André Onana was alert en werkte een lange bal buiten zijn strafschopgebied weg. Daarvoor zag Amin Younes een rolletje voor het doel van Malarz niet worden binnengetikt door Kasper Dolberg.

Voor rust was Ajax nog twee keer gevaarlijk. Een inzet van Traoré eindigde in het zijnet en een kopbal van Davy Klaassen werd van ruim tien meter over het doel gekopt.

Ajax op voorsprong
Ajax kwam sterk uit de kleedkamers en kwam na een knap opgezette aanval van Joël Veltman, Ziyech en Klaassen bij de Duitser Younes. De inzet van de buitenspeler werd gekeerd door de Poolse doelman, maar de rebound werd door Nick Viergever gemakkelijk binnengeschoten.

Legia Warschau zette daarna meer druk, maar werd pas laat echt gevaarlijk. Vitesse-huurling Vako Qazaishvili was dichtbij een treffer, maar Onana hield de Amsterdammers op de been. Ajax-verdedigers Davinson Sánchez en Veltman kregen in de slotfase van de wedstrijd een gele kaart waardoor ze geschorst zijn voor de eerste wedstrijd in de achtste finales.

Ajax kreeg in de slotfase nog grote kansen. Traoré vond het zijnet en een voorzet van Younes bereikte net niet Dolberg. Diep in de blessuretijd werd een vijf tegen twee situatie heel slecht uitgewerkt door Ajax, maar dat was snel vergeten toen de Britse scheidsrechter Taylor voor de laatste keer floot.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Riedewald, Viergever; Klaassen, Schöne, Ziyech; Traoré, Dolberg (Nouri/82), Younes

Opstelling Legia Warschau: Malarz; Broz, Pazdan, Dabrowski, Hlousek; Jodlowiec (Moulin/57), Kopszýnski (Chima/82); Qazaishvili, Odjidja Ofoe, Guilherme (Necid/73); Lucharczyk