Ga naar Content

Politie en veiligheidsregio goed voorbereid voor carnavalsoptocht Zwaag

ZWAAG Tijdens de carnavalsoptocht in Zwaag worden er 50.000 mensen verwacht. Zwaag is dan ook een aantal uren haast onbereikbaar. Om de veiligheid te garanderen, worden er flink wat maatregelen genomen.

Dat laten zowel de veiligheidsregio als de politie weten. "We houden een oogje in het zeil, rijden extra rond, maar hebben geen bijzonder carnavalsprotocol", laat een woordvoerder weten. "Wij zien dit als een feestweek of kermis."

Lees ook: Met doodskisten door Zwaag

Met carnaval is de veiligheidsregio ook flink in touw. "Het dorp is onbereikbaar voor auto's dus hebben we een stand-by ambulance in het dorp staan om alle eerste hulp te kunnen geven", aldus Sebastiaan Prins van veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "Ook is er een aparte commandopost die rechtstreeks in contact staat met de EHBO'ers. En rijden er een ambulance en brandweerwagen in de buurt van de optocht."

Er is vooral sprake van klein leed tijdens de optocht. Jaarlijks zijn er een paar onwelwordingen. Grote problemen zijn in de vijftig voorgaande optochten uitgebleven.  "We houden met veel scenario's rekening", zegt Prins. "Maar niet met een aanslag. Al mocht er wel iets ernstigs gebeuren, zijn we wel voorbereid hoe te moeten handelen."

Foto: