Ga naar Content
Noord-Holland

NS zet minder treinen in vanwege zware storm

22 februari 2017, 17.33 uur · Aangepast 27 februari 2017, 13.13 uur
Door: · Foto: Shutterstock / Beeldbewerking NH

NOORD-HOLLAND De NS zet morgen in het hele land minder treinen in vanwege de zware storm die wordt verwacht. De wind kan snelheden tot windkracht 11 bereiken.

Het KNMI heeft voor morgen voor het hele land code geel afgekondigd vanwege de storm. "De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden", laat de NS weten. Door minder treinen te laten rijden, ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen, zo is het beleid van het spoorbedrijf bij slechte weersomstandigheden.

Op de meeste trajecten rijden de treinen morgen elk half uur in plaats van elk kwartier. Reizigers wordt aangeraden de weerberichten goed in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen. Andere vervoerders rijden volgens de NS vooralsnog met de normale dienstregeling.

Lees ook: Zuidwesterstorm op komst: windstoten tot 120 kilometer per uur verwacht

Spoorbeheerder ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op te lossen, zoals het wegslepen van gestrande treinen.

Op de weg
Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers dat ze morgen rekening moeten houden met gevaarlijke rijomstandigheden door zware windstoten. "Hou de actuele situatie op de weg en de weersverwachting goed in de gaten", adviseert Rijkswaterstaat. Vooral op hoger gelegen weggedeelten en viaducten is voorzichtigheid geboden. De dienst zet extra weginspecteurs in.

Lees ook: Zware storm krijgt in Engeland al een naam: Doris

Verkeersdienst VID vindt het niet verstandig om morgenmiddag- en avond met een aanhanger of lege vrachtwagencombinatie de weg op te gaan. "Met de westerstorm die over het land raast is het risico op omwaaien te groot", waarschuwt de VID.

IJsbaan gesloten
Niet alleen de NS en ProRail treffen maatregelen. Zo wordt de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam uit voorzorg gesloten, omdat het ijs op de 400 meter lange baan door de wind is beschadigd waardoor schaatsen niet veilig is. Door de aanhoudende harde wind in combinatie met de hogere temperaturen is de ijsvloer ook niet snel te herstellen. De baan blijft zeker tot vrijdagmiddag dicht.