Ga naar Content
Noord-Holland

'Makelaars gebruiken Airbnb als verkooptrucje'

22 februari 2017, 13.53 uur
Door: · Foto: NH

AMSTERDAM (AT5) Is een koophuis vrij prijzig? Geen probleem, want je verdient het zo terug met Airbnb. Dit is althans het idee achter een nieuwe 'verkooptruc' van makelaars.

Maar kopers moeten zich niet te snel rijk rekenen, schrijft De Telegraaf vandaag. De krant kwam onlangs een advertentie tegen op Funda.nl waarin een huis van drie ton in Amsterdam werd aangeprezen. 'Zolderkamer is zeer geliefd (4,5 sterren) op Airbnb, verhuur je drie weekenden per maand, dan kun je zo goed als gratis wonen', stond er. 

Lees ook: Recordboete voor illegale verhuur appartementen via Airbnb: 297.000 euro

De krant ging grasduinen en vond nog tientallen soortgelijke advertenties. Makelaars bevestigen dat verkopers de populariteit van hun woning als Airbnb-adres als troef willen gebruiken als ze de boel te koop zetten. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) vreest echter dat kopers niet op de hoogte zijn van de regels. Zo mag je in de stad een woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren via Airbnb, om overlast voor omwonenden tegen te gaan.

Lees ook: Woningen in Amsterdam beklad met leuzen tegen Airbnb

Makelaars merken verder op dat die regels in de toekomst kunnen veranderen, waardoor het Airbnb-argument van makelaars de koper minder op zal leveren dan hij verwacht. Ivens maakt zich bovendien zorgen om het fenomeen dat mensen hun woning wel moeten verhuren om het hoofd boven water te houden. 'Een huis hoort geen bedrijfsmodel te zijn, maar is er om te wonen.'