Ga naar Content
Noord-Holland

Burgemeester Van der Laan spreekt voor het eerst openlijk over ziekte

17 februari 2017, 21.30 uur · Aangepast 23 februari 2017, 13.45 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Burgemeester van Amsterdam, Eberhard Van der Laan, sprak vanavond op AT5 voor het eerst openlijk over zijn ziekte. De burgemeester is onder de indruk van alle warme reacties maar riep ook politici op om "gewoon te bijten als ik iets verkeerd doe."

Van der Laan maakte drie weken geleden bekend ziek te zijn. Hij zei vanavond onder behandeling te zijn: "Het gaat natuurlijk niet zo goed met mij want het is een forse ziekte. Maar ik word daarvoor behandeld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis met chemo. Het is een fantastisch ziekenhuis, maar het is wat het is." In zijn brief schreef Van der Laan dat de diagnose weinig reden reden geeft voor optimisme: "Het is een longkanker die al is uitgezaaid. Dat is natuurlijk gewoon slecht. Maar goed, dat is gezegd en nu word ik behandeld."

Lees ook: Uitgezaaide longkanker bij burgemeester Van der Laan

Reacties
De burgemeester ontving duizenden brieven en mailtjes uit de stad: "Ik heb ontzettend veel hartverwarmende reacties gehad van mensen. Die zijn daarbij een hele grote steun. Ik word geweldig verzorgd door ambtenaren en wethouders die dingen van me overnemen. Iedereen reageert magistraal aardig. Dat geeft een hoop support." De burgemeester zei dat hij uit alle hoeken van de stad gesteund wordt: "Je probeert er als burgemeester voor iedereen te zijn. En dan is het fijn als je in zo'n situatie ziet dat iedereen er voor jou wil zijn."

Lees ook: Verstuur een gratis kaartje naar burgemeester Van der Laan

Werk
Van der Laan werkt gewoon door en krijgt daarbij veel hulp: "Er wordt veel van me overgenomen door wethouders, loco-burgemeesters, ambtenaren. Ook collega's in de regio, eigenlijk iedereen. Iedereen doet een paar stappen extra, waardoor volgens mij in ieder geval op korte termijn het werk er niet onder lijdt." Daarbij slaat hij vooral veel openbare optredens nu over: "Er zijn nu veel representatieve dingen die ik kan laten schieten. En die ik nu ook moet laten schieten om tijd over te houden voor de echt grotere dingen die Amsterdammers het belangrijkste vinden. Dat zijn voor een burgemeester vooral veiligheidszaken."

Mocht er een grote aanslag zijn dan zit Van der Laan op zijn plek laat hij weten: "Dan ben ik in charge. Ja hoor, niemand moet bang zijn dat als ik in een ziekenhuis zit dat er dan even vrij spel is voor iemand. Er zijn sowieso fantastische professionals dag en nacht aan het werk."

Bijten
Ondanks alle steunbetuigingen riep Van der Laan de gemeenteraad op om kritisch te blijven als dat nodig is: "Ze zijn buitengewoon aardig maar we hebben natuurlijk een rolverdeling. Zij moeten controleren wat het college en de burgemeester doet. Als ze me zielig gaan vinden dan kunnen ze niet goed controleren. Het is niet makkelijk voor hen maar ze moeten gewoon bijten als ik iets verkeerd doe of als iets blijft liggen. Anders gaat het ten koste van de stad."