Ga naar Content
Noord-Holland

Vandaag uitspraak in corruptiezaak ex-gedeputeerde Hooijmaijers

14 februari 2017, 11.45 uur · Aangepast 23 februari 2017, 16.17 uur
Door: · Foto: ANP / Koen van Weel

HAARLEM De zaak sleept zich al jaren voort en nu zal er eindelijk na zeven jaar definitief uitspraak worden gedaan in de affaire-Hooijmaijers. De voor corruptie veroordeelde ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers hoort vanmiddag welke straf hij krijgt. 

In april 2015 werd de ex-gedeputeerde van Noord-Holland in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Hooijmaijers was het daar niet mee eens en ging in cassatie bij de hoge raad. Maar waar wordt Hooijmaijers eigenlijk voor vervolgd? Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Hooijmaijers zou zich via allerlei corrupte praktijken hebben laten bevoordelen door vastgoedbedrijven, projectontwikkelaars en grondbezitters. 

Anonieme tip
Het begon allemaal in 2010 toen de opsporingsdienst FIOD en de Rijksrecherche na een anonieme tip invallen deed bij Hooijmaijers thuis, bij zijn moeder en bij zes bedrijven. Deze betrokken bedrijven zouden Hooijmaijers steekpeningen hebben betaald. 

In de zomer van 2011 kondigt de provincie de operatie 'Schoon Schip' aan en worden alle projecten waarbij Hooijmaijers tussen 2005 en 2009 betrokken is geweest uitvoerig onder de loep genomen. 

Ton Hooijmaijers wast zijn handen nog altijd in onschuld. Hij laat in die tijd aan NH weten dat hij nooit iets alleen besloten heeft en dat alles met Gedeputeerde Staten is besproken.  

Steekpenningen
In oktober 2012 verschijnt Hooijmaijers voor het eerst voor de rechter. Volgens justitie heeft hij zich in de periode 2005-2009 flink laten betalen door projectontwikelaars en bouwbedrijven, voor een totaalbedrag van bijna 350.000 euro. In de aanklacht staat ook dat hij in 2007 ruim 7.000 euro aan steekpenningen heeft ontvangen van Fortis Nederland. De gedeputeerde moest zich inzetten om Fortis huisbankier van de provincie Noord-Holland te maken. Zelf ontkent Hooijmaijers overigens ook maar stuiver te hebben gevraagd of ontvangen van de bank.

Hoge Raad
Er wordt vier jaar cel tegen Hooijmaijers geëist. Uiteindelijk wordt hij veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Hooijmaijers blijft zijn schuld ontkennen en gaat in hoger beroep. Dat diende in april 2015 en de straf werd verlaagd tot 2,5 jaar cel. Hooijmaijers accepteert de uitspraak niet en gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Die doet vandaag rond 12.30 uur uitspraak.