Ga naar Content
Noord-Holland

Amstelveense burgemeester internationaal geprezen om integratiebeleid

14 februari 2017, 08.03 uur · Aangepast 23 februari 2017, 16.20 uur
Door: · Foto: Still Pauw

AMSTELVEEN De Amstelveense burgemeester Mirjam van 't Veld wordt geprezen om haar inspanningen om de integratie van vluchtelingen te bevorderen. In de internationale verkiezing The 2016 World Mayor Project eindigt Van 't Veld op de zesde plaats.

De winnaar van de verkiezing is Bart Somers, burgemeester van het Belgische Mechelen. Naast Somers en Van 't Veld staan in de top-10 ook de burgemeesters van het Duitse Keulen, het Poolse Gdansk en de burgemeesters van gemeentes die door hun ligging veel vluchtelingen over de vloer krijgen, zoals Athene, Lesbos en Lampedusa. 

Lees ook: 'Syrische vluchtelingen in Joodse buurt Amstelveen geen goed idee'

Toen de gemeente Amstelveen in de herfst van 2015 bekendmaakte asielzoekers op te vangen, ontstond er vooral onder de joodse gemeenschap in Amstelveen veel onrust. De jury prijst Van 't Veld voor het op gang brengen van de dialoog tussen joodse inwoners van Amstelveen en islamitische nieuwkomers.

Antisemitische uitingen voorkomen
"De burgemeester van Amstelveen verzekerde de joodse gemeenschap dat de stad trots op ze was en dat ze alles zou doen om antisemitische uitingen te voorkomen", schrijft de jury. "Maar ze vroeg de joodse inwoners ook om de dialoog een kans te geven." 

Van 't Veld is in haar opzet geslaagd, meent de jury. "Joodse vrijwilligers bezochten de vluchtelingenkampen, waar ze onder het genot van een kop koffie elkaars culturen met elkaar vergeleken en vaak veel overeenkomsten ontdekten."