Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Is de politie inderdaad te wit?

3 februari 2017, 10.40 uur
Door: · Foto:

NH PEILT De nationale politie moet meer mensen met een multiculturele achtergrond aannemen, volgens een hoge politiefunctionaris. Te veel witte agenten leidt tot minder vertrouwen in de politie. Moet de politie inderdaad minder wit, of maakt het niet uit welke huidskleur de wet handhaaft?

Weinig vertrouwen politie
Volgens Max Daniel van de nationale politie zou etnische diversiteit een prioriteit moeten worden binnen het korps. De urgentie van het probleem wordt door de organisatie niet voldoende gevoeld, zegt hij in een interview met de Volkskrant. Daniel denkt dat als de politie geen afspiegeling van de samenleving is, dit leidt tot minder vertrouwen in de politie.
 
Etnisch profileren
Hij stelt dat de urgentie van etnische diversiteit niet voldoende wordt gevoeld door de leiding. "Neem die discussie over etnisch profileren. Het hoort bij ons vak, maar nu is het probleem dat het vaak wordt gekoppeld aan racisme en huidskleur. We kunnen als organisatie wel roepen dat het niet terecht is, maar dat bepalen wij niet. Zo wordt het gewoon beleefd."
 
Uitleg van agent met buitenlandse afkomst
Daniel zegt mensen te zoeken die de politie kan uitleggen waarom een deel van de samenleving denkt dat ze etnisch geprofileerd worden en dat wij racistisch zijn. Mensen die ook kunnen vertellen hoe je dat beeld van de politie kunt kantelen.
 
Wat vind jij?
Moet de politie inderdaad minder wit worden om het vertrouwen in de politie te vergroten of is dit onzin en maakt huidskleur niet uit om de wet te handhaven.
 
NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!
 
Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]