Ga naar Content

Gehate paaltjes binnenstad Alkmaar definitief de grond in: ''Dit is een feestdag''

ALKMAAR Ze worden door veel automobilisten en fietsers in Alkmaar gehaat: de bewegende paaltjes die ervoor moeten zorgen dat verkeer dat niet de binnenstad in mag, er niet door komt. Door de vele ongelukken met de paaltjes stapt Alkmaar nu over op cameratoezicht. Vanmorgen gingen de paaltjes voorgoed naar beneden.

Nog altijd als Lex Verëll uit Alkmaar over een beweegbaar paaltje rijdt, houdt hij zijn adem in. Vif jaar geleden reed hij, zoals wel vaker, achter een bus aan. Normaal gesproken merkt het systeem het als er een auto staat. Maar die keer niet: het paaltje kwam omhoog. ''Het was een enorme klap. Ik dacht nog aan een hartaanval. Later besefte ik dat ik op de paal zat. Dat was niet alleen een klap voor mijn ego, mijn BMW-cabrio was total loss.''

Gelanceerd
Later die week waren er nog meer ongelukken met het bewuste paaltje, maar de gemeente heeft nooit de schade vergoed. ''Het werd uiteindelijk zo'n juridisch gevecht dat we daarvan af hebben gezien'', vertelt Verëll. ''Ik heb gewoon een vergunnig, maar voor mensen die ten onrechte de stad inrijden is het wel buitenproportioneel dat je auto total loss wordt gelanceerd.'' 

En Lex was niet het enige slachtoffer. Per jaar waren er gemiddeld 42 ongelukken waarbij drie mensen gewond raakten. Vanmorgen zakten de gehate paaltjes definitief de grond in. Alkmaar stapt over op camera’s die de kentekens registreren van overtreders. De komende maand krijg je nog een waarschuwing, daarna valt een boete van 90 euro op de mat. ''Dat is in ieder geval beter dan je auto in de prak'', aldus Verëll.

Lees ook: Paaltjesterreur voorbij: Alkmaar voert kentekenherkenning in om binnenstad autoluw te houden

De gemeente heeft hiervoor een bedrag van zes ton gereserveerd. Daar staat een besparing van 90.000 per jaar tegenover omdat kostbare reparaties en onderhoud van de paaltjes niet meer nodig zijn. "De toegang tot de binnenstad van Alkmaar wordt hierdoor nog gemakkelijker en gebruiksvriendelijker. Zo kunnen openbaar vervoerdiensten direct het gebied inrijden en kunnen houders van een ontheffing op kenteken direct doorrijden. Dit scheelt tijd en is goed voor het milieu'', aldus wethouder Jan Nagengast.

Foto: NH/Tom Jurriaans