Ga naar Content
Noord-Holland

Proef met mini-geluidsschermen langs spoor Hilversum

25 januari 2017, 11.55 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Joost Lammers

HILVERSUM Hilversum krijgt als eerste gemeente in Nederland mini-geluidsschermen langs het spoor. Dat meldt onze mediapartner Hilversums Nieuws. 

ProRail is van plan om eind augustus een proefopstelling te plaatsen bij de overweg bij de Oosterenghweg. Als de proef succesvol blijkt, is de verwachting dat ProRail ook op andere plekken in de stad minischermen gaat plaatsen. Daardoor zouden 550 woningen minder last krijgen van het spoorweggeluid. 

Klachten
Overlast door spoorweggeluid van langsrijdende treinen is een veelgehoorde klacht in Hilversum. Op een aantal plekken in de gemeente wordt de toegestane geluidsnorm overschreden. Om dit tegen te gaan plaatste ProRail in 2015 raildempers en geluidsschermen. Een proefopstelling met minischermen ging toen niet door omdat het ontwerp niet stabiel genoeg bleek. Nu is er een nieuw ontwerp waarvan de akoestische eigenschappen de tests hebben doorstaan. 

Lees ook: Omwonenden station Hilversum worden knettergek van piepende treinen

Een groot deel van de mensen die langs het Hilversumse spoor wonen heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor lagere schermen. De minischermen zijn nog geen meter hoog. De verwachting is dat deze schermen net zo effectief zijn als hogere schermen omdat ze dicht op het spoor worden geplaatst. De proefopstelling moet uitwijzen of dit ook echt zo is.