Ga naar Content

NH Peilt: Jeugd weer vaker naar de bibliotheek. Jij ook?

NH PEILT Voor het eerst in lange tijd stijgt het aantal bij de bibliotheek geleende boeken. Vooral jongeren gaan weer naar de bieb. Kom jij er nog wel eens?

Jeugdleden stijgt
Bibliotheken zien het aantal jeugdleden stijgen. Zij leenden in 2015 samen 38 miljoen keer een boek uit, 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Daarmee zijn jeugdboeken voor het eerst populairder dan boeken voor volwassenen.

Moeilijke jaren
De bibliotheken hebben moeilijke jaren achter de rug. Sinds 2011 daalde het aantal leden, maar dat stopte in 2015. Het aantal volwassenen leden daalt weliswaar nog licht, maar het aantal jeugdleden is met twee procent gestegen naar 2,3 miljoen.

Buurthuis
Uit de cijfers blijkt ook dat bibliotheken zich steeds vaker ontpoppen als buurthuis. Er worden niet alleen boeken uitgeleend maar ook steeds meer debatten en lezingen georganiseerd. In 2015 werd 82.000 keer een activiteit gehouden in een bibliotheek, tegen 72.000 keer in 2014.

Kom jij nog bij de bieb?
Is er bij jou in de buurt nog een bibliotheek? Kom je er wel eens? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: