Ga naar Content

NH Peilt: Overgebleven medicijnen hergebruiken of vernietigen?

NH PEILT Huisartsen geven arme patiënten gratis overgebleven medicijnen. Wat vind jij daar van?

't wordt steeds erger. Tweedehandspillen voor patiënten die eigen risico niet kunnen betalen. Op naar .@NLzorgfonds https://t.co/0z2mpbL3PE

— Henk van Gerven (@HenkvGerven) 23 januari 2017

Mag niet
Twintig procent van de huisartsen geeft wel eens medicijnen weg, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Het gaat dan om medicijnen die bijvoorbeeld zijn overgebleven van een andere patiënt; restant-pillen die eigenlijk vernietigd zouden moeten worden. Het weggeven van dit soort medicijnen mag officieel niet.

Eigen risico
Volgens de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen en apothekersorganisatie KNMP doen artsen dit toch, omdat ze steeds vaker worden geconfronteerd met patiënten die te weinig geld hebben. Het eigen risico van 385 euro zou te hoog zijn. Zorg Mijden Zorg mijden is iets wat 9 op 10 huisartsen volgens het onderzoek zien gebeuren. Apothekers merken dit ook. 8 op 10 apothekers blijven volgens het onderzoek met medicijnen zitten die wel besteld zijn, maar niet worden opgehaald vanwege de hoge kosten.

Hadden wij hier niet een van de beste zorgstelsels? Als deze artsen niet zouden helpen veel mensen zieker dan nodighttps://t.co/T4NOTuqsMN

— Anaïs Cortez-Reina (@AnasCortezReina) 23 januari 2017

100 miljoen weggegooid
Geneesmiddelen die patiënten overhouden worden doorgaans vernietigd omdat ze na uitgifte niet meer gegarandeerd veilig zouden zijn. Hierbij gaat het jaarlijks om ongeveer 100 miljoen euro aan medicijnen, berekende het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Daarnaast zou jaarlijks voor vele tientallen miljoenen euro’s aan pillen in de toiletpot of prullenbak verdwijnen.

Hergebruik
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik pleit al jaren voor verantwoorde inzameling en hergebruik van medicijnen, om zo verspilling in de zorg tegen te gaan.

Wat vind jij?
Moeten overgebleven medicijnen worden hergebruikt of is dat niet veilig genoeg en moeten ze worden vernietigd?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: