Ga naar Content
Noord-Holland

Straffen voor roekeloos rijden steeds lichter

23 januari 2017, 07.54 uur · Aangepast 23 januari 2017, 08.25 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Mensen die zijn aangehouden voor roekeloos rijgedrag, worden nauwelijks veroordeeld of krijgen steeds lagere straffen. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek van Tilburg University.

Het onderzoek is onderdeel van een rapport dat is opgesteld in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp en werd gedaan onder 175 (nabestaanden van) slachtoffers van verkeersdelicten en -ongevallen. Ook werden honderden vonnissen uit de afgelopen jaren onderzocht, aldus de NOS

Uit het rapport blijkt ook dat rechters de afgelopen jaren minder vaak straffen hebben opgelegd voor roekeloos rijden. Werden in 2013 grofweg 1 op de 5 onderzochte verkeersdelinquenten veroordeeld wegens roekeloosheid, dat aantal daalde daarna tot 1 op de 20.

Slalommend over de snelweg
Een verklaring daarvoor ligt in enkele uitspraken van de Hoge Raad, die de rekbaarheid van het begrip flink hebben beperkt. Daardoor maakt iemand die met 180 km per uur slalommend over de snelweg rijdt, zich niet meteen schuldig aan roekeloosheid.  "Volgens de Hoge Raad moet echt sprake zijn van bijkomende omstandigheden, zoals een kat-en-muisspel, een wedstrijdje houden of vluchten voor de politie", constateert onderzoeker Suzan van der Aa.

Tweederde van de ondervraagde slachtoffers vindt de straf die de rechter heeft opgelegd in hun zaak te licht. In de meeste gevallen kreeg de dader een taakstraf en werd het rijbewijs afgepakt. Gevangenisstraffen werden maar weinig opgelegd.