Ga naar Content
Noord-Holland

NS: stel treinreis van en naar Utrecht, Schiphol en Amsterdam uit

17 januari 2017, 09.37 uur · Aangepast 17 januari 2017, 11.57 uur
Door: · Foto: NH

AMSTERDAM Mensen die met de trein vanaf of naar Amsterdam, Utrecht of Schiphol moeten, kunnen hun reis deze ochtend beter uitstellen. Dat adviseert de NS.

Volgens het spoorbedrijf is het nog onduidelijk wanneer de treinen weer kunnen gaan rijden. Ook als de stroom terug is, duurt het nog even voordat alles weer volledig op gang komt. "Er rijden op het moment geen treinen van en naar Amsterdam, waardoor andere treinen ook kunnen uitvallen", aldus een woordvoerder. "Ook als het treinverkeer weer op gang komt, zal het nog een tijd duren voor alles weer rijdt zoals het hoort, verwachten we. Een prognose is moeilijk te geven."

Lees ook: Veel problemen door stroomstoring: rij voorzichtig en bel geen 112

Ook andere delen van het land hebben last van de problemen op Amsterdam CS. Zo zijn honderden reizigers gestrand op Alkmaar, Heerhugowaard en de rest van de provincie. Ook op Utrecht CS staan honderden mensen in de ijzige kou te hopen op treinen. 

Lees ook: Stroomstoring zo goed als voorbij: treinverkeer nog steeds plat

Bussen en trams
Alle bussen van het GVB rijden (weer), maar nog niet helemaal volgens dienstregeling. Een woordvoerder van het GVB adviseert de website en twitter in de gaten te houden. Uitzondering vormen de buslijnen door de Piet Heintunnel. Tussen Gein en Amsterdam-Zuid rijdt een pendelmetro. Alle veren varen, behalve de veer Zaandam. Ook de trams in Amsterdam kunnen nog niet uitrijden vanwege de storing, laat het GVB weten op Twitter

Lees ook: Wegen overvol door 'stroomstoring-file', winterse buien en een ongeluk

Storing
364.000 huishoudens zaten vanmorgen vroeg uren zonder stroom. Rond 07.00 uur waren dat nog 200.000 huishoudens. Om 07.55 liet Liander weten dat bijna alle huishoudens weer stroom hebben. Alleen in Zaandam zitten nog 27.000 mensen zonder energie. "Daar kan ook elk moment het licht weer aan springen", aldus Carlo van der Borgt, woordvoerder van Liander.