Ga naar Content
Noord-Holland

Veel problemen door stroomstoring: rij voorzichtig en bel geen 112

17 januari 2017, 07.59 uur · Aangepast 17 januari 2017, 09.51 uur
Door: · Foto: NH

AMSTERDAM De stroomstoring van vannacht en vanmorgen zorgt voor veel problemen in en rondom Amsterdam. 364.000 huishoudens zaten uren zonder stroom. Rond 07.00 uur waren dat nog 200.000 huishoudens.

De stroomstoring zorgt voor veel problemen op deze koude dinsdagochtend. Er rijden geen treinen, trams of metro's en de ochtendspits is nu al enorm druk. Fietsers worden gewaarschuwd: rijd voorzichtig en niet zonder licht, je bent letterlijk onzichtbaar. 

Lees ook: Stroomstoring zo goed als voorbij: treinverkeer nog steeds plat

Geen 112
De politie in Amsterdam en omliggende plaatsen die getroffen zijn door de stroomstoring roept op niet met 112 te bellen om de problemen met de stroom te melden. Dit om overbelasting van 112 te voorkomen.

Openbaar vervoer
De NS laat weten dat de problemen nog wel even aanhouden: "Er rijden op het moment geen treinen van en naar Amsterdam, waardoor andere treinen ook kunnen uitvallen", aldus een woordvoerder. "Ook als het treinverkeer weer op gang komt, zal het nog een tijd duren voor alles weer rijdt zoals het hoort, verwachten we. Een prognose is moeilijk te geven." Alle bussen van het GVB rijden (weer), maar nog niet helemaal volgens dienstregeling. Een woordvoerder van het GVB adviseert de website en twitter in de gaten te houden. Uitzondering vormen de buslijnen door de Piet Heintunnel. Tussen Gein en Amsterdam-Zuid rijdt een pendelmetro. Alle veren varen, behalve de veer Zaandam.

Lees ook: NS: stel reis treinreis van en naar Utrecht, Schiphol en Amsterdam uit

Op meerdere stations in de provincie staan honderden mensen in de kou. Op Amsterdam Centraal is het een drukte van belang. Mensen wachten tot er weer treinen zullen gaan rijden en zoeken ondertussen de warmte op in winkel en koffietentjes. 

Video #159108

Stroomstoring Amsterdam Centraal

Ook op station Alkmaar en Zaandam staan veel mensen te blauwbekken, in de hoop snel in een trein te kunnen stappen. "Wij zouden vandaag een dagje naar Keulen gaan met school, maar dat lijkt niet te gaan lukken", vertelt een scholier tegen een verslaggever van NH. Op informatieborden is te lezen dat er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal rijden en dat de duur van de storing nog niet bekend is. 

Stroomstoring Amsterdam station Alkmaar