Ga naar Content

Brandweermannen willen af van kankerverwekkende roetdeeltjes op pak

DRIEMOND De roetdeeltjes die brandweermannen na een brand op hun pak hebben zitten zijn veel gevaarlijker dan tot nu toe werd gedacht. Brandweerman Danny van Gelstwijk uit Driemond kreeg blaaskanker door zijn werk. Een nieuwe hygiëneprocedure moet de kans op kanker aanzienlijk verkleinen.

In 2014 krijgt Danny te horen dat hij blaaskanker had, met vervelende complicaties. "Ik heb de dood bijna aangetikt. Het ging echt heel slecht. Ik ben twintig kilo afgevallen en ik kon eigenlijk niets meer. Dat heeft heel veel impact gehad op mij en mijn gezin", vertelt Danny.

Blinde vlek
Vroeger werd nooit stilgestaan bij het verhoogde risico op kanker. Achteraf wordt het erkend dat het een 'blinde vlek' was. "Als je de deuren opendeed en het zonnetje naar binnen scheen, zag je alle roetdeeltjes zwemen", zegt Danny. Maar brandweermannen sliepen ook naast hun pakken op de kazerne. Als het alarm dan afging, stapten ze in hun laarzen en gingen op pad. 

Brandweerinstructeur Barry Douma vertelt dat het vroeger stoer was om een vies pak te hebben. "Dat zag er goed uit. Ik was een hardwerkende brandweerman met een vies pak, maar dat spul kwam wel in mijn auto en mijn vrouw stapte daar ook in." 

Procedure
Het verhaal van Danny zorgde ervoor dat daar wat aan gedaan werd. Twee collega's van hem gingen aan de slag met een procedure om het vuil helemaal buiten de deur te houden. "Brandweermensen zijn beschermers en die worden zelf eigenlijk niet beschermd. Wij dachten 'wie gaat ons beschermen', dat moeten we ook zelf doen", zegt Barry. 

De nieuwe hygiëneprocedure bestaat onder andere uit het schoonspuiten van de pakken en je meteen omkleden en een joggingpak aandoen. Allemaal voordat ze terug de auto instappen. 

Eerste stap
Langzaamaan waaiert de procedure over naar andere korpsen. "Je ziet al de cultuuromslag. Nu willen we een schone helm hebben en een schoon pak, en we willen niets meer ruiken", vertelt Barry. Maar voor Danny is het pas de eerste stap. Hij wilt graag dat de brandweer op meer punten gaat keuren bij de jaarlijkse keuring, zodat eventuele vormen van kanker gelijk ontdekt worden. "Daar ga ik mij dit jaar hard voor maken."

Foto: NH