Ga naar Content
Noord-Holland

Storm op komst: provincie treft maatregelen

13 januari 2017, 10.23 uur · Aangepast 13 januari 2017, 12.04 uur
Door: · Foto: Erik H. Baalbergen / KNMI

TEXEL Nog meer winterse buien vandaag en vooral ook een erg harde wind, voorspelt NH-weerman Jan Visser. Langs de kust en op het IJsselmeer trekt de noordwestenwind vanmiddag aan tot stormachtig. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land.

Volgens Visser kan het windkracht 9 worden, met windstoten tot 100 kilometer per uur. Boven land is de wind ook behoorlijk hard met windstoten van 75 kilometer per uur.

Dijkverzwaring Texel
Voor vanavond worden hoge waterstanden verwacht. Bij Oudeschild op Texel wordt daarom de dijk van de zuidelijke haven op verschillende plekken tijdelijk extra verzwaard met waterafstotende zeilen. Deze eeuwenoude techniek zou de dijk sterk en weerbaar moeten maken.

Ook wordt verwacht dat de buitenhaven van Oudeschild zal onderstromen. Bewoners worden verzocht hun auto daar weg te halen. Daarnaast worden de stormschuiven van vijf gemalen gesloten die een open verbinding met de Waddenzee vormen. Drie stuwen daar gaan ook dicht.

Lees ook: Schiphol verwacht hinder en vertragingen door harde wind

Het hoogheemraadschap Hollands Kwartier verwacht dat de waterstand in Den Helder rond 20.00 uur tot 2.18 meter boven NAP zal stijgen. Normaal is dat een halve tot een meter boven NAP. 

En ook in Den Oever worden een zeer hoge waterstand verwacht: 2.60 meter boven NAP in plaats van de normale 1.10 meter. Daarom worden uit voorzorg om 15.30 uur de coupuredeuren naar de haven gesloten.