Ga naar Content
Noord-Holland

NVWA: Veel indoorspeeltuinen zijn onveilig

13 januari 2017, 07.42 uur · Aangepast 13 januari 2017, 10.59 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM In het overgrote deel van de overdekte speeltuinen in Nederland is het armoedig gesteld met de veiligheid. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA controleerde afgelopen jaar 37 van de 150 speelparadijzen in ons land. Bij 90 procent van deze locaties werden gebreken geconstateerd. Bij driekwart van alle speeltuinen hadden speeltoestellen geen veiligheidscertificaat. Op tien locaties zijn speeltoestellen zelfs buiten gebruik gesteld en zijn er boetes opgelegd, omdat mankementen bij een hercontrole niet verholpen bleken te zijn.

Lijst
De NVWA publiceert vandaag een lijst met de inspectieresultaten per speellocatie. Nog niet alle speelparadijzen zijn bezocht. De overheidsinstantie roept ouders op om extra waakzaam te zijn als hun kind er speelt. "Als ze gebreken signaleren, kunnen ze die bij ons melden. Dat helpt ons bepalen welke speellocaties prioriteit krijgen bij onze vervolginspecties", aldus een woordvoerder van de NVWA in de krant

Lees ook: Oom overleden Maurycy (4): "Mijn neefje had geen schijn van kans"

Eind 2015 kwam in Grootebroek de 4-jarige Maurycy om het leven toen hij van een speeltoestel viel en vier meter lager met zijn hoofd op het beton terecht kwam. Later bleek dat het toestel niet was gekeurd en verkeerd stond opgesteld. Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie partycentrum Happy Days en buitenschoolse opvang Smallsteps wil vervolgen voor zijn dood.