Ga naar Content

Texelse jutters op scherp na overboord slaan 15 containers

TEXEL Opwinding op Texel onder de jutters. Ze kijken allemaal uit naar de vijftien containers die gisteravond overboord sloegen van het vrachtschip Red Cedar. Alleen de wind werkt niet echt mee: "De Vlielander jutters zijn aardige mensen, maar die containers kunnen beter hier aanspoelen."

In het juttermuseum Flora houden de jutters de zeekaart goed in de gaten. Het vrachtschip Red Cedar dat de containers verloor is inmiddels voorbij Zeeland, maar de containers met graan, plastic doppen en karton drijven nog ergens. "Als een schip stil ligt en zeker voor de kust van Texel, dan worden we toch alert," zegt jutter Jan Uitgeest.

Aanspoelen
Bij toerbeurt rijden de jutters onder meer naar De Cocksdorp, het noordelijkste puntje van Texel. Als er een container aanspoelt, dan moet het daar zijn. "Uitkijken voor de strandvonder natuurlijk, maar die is al geweest zie ik aan de bandsporen." Maar het is eb en er is geen container te zien.

Lees ook: Schip verliest vijftien containers door harde wind

Het is al ruim tien jaar geleden dat de jutters van Texel een flinke slag konden slaan. Tienduizenden schoenen spoelden aan op het strand. "Wij zitten nu toch wel hopen dat er weer wat leuks op Texel aan zal spoelen."

Een laatste blik op de zee tussen Texel en Vlieland biedt behalve de golven geen zicht op iets dat ook maar lijkt op een container. Het lijkt erop dat de buit aan Texel voorbij gaat. "Volgende keer beter, nou zit het er echt niet meer in."

Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos