Ga naar Content

IJzel en sneeuw zorgen voor chaos op wegen: 'Blijf thuis'

AMSTERDAM Gladheid veroorzaakt door ijzel en sneeuw zorgt voor veel ongelukken op de Nederlandse (snel)wegen. Vooral Noord-Holland en de andere kustprovincies waren vanmorgen vroeg de dupe van het winterweer.

De VerkeersInformatieDienst meldt dat er rond 07.30 uur al bijna tweehonderd aanrijdingen hebben plaatsgevonden. Rond 04.00 uur schaarde een vrachtwagen op de A4 richting Amsterdam tussen Nieuw-Vennep en knooppunt Burgerveen. Even later reed daar een personenauto tegenaan. Twee inzittenden van die auto zijn gewond geraakt. De weg is daar al uren dicht. 

Ook op de A5, A9 en A10 gebeurde veel ongelukken. Rijkswaterstaat heeft alle strooiwagens de weg op gestuurd en op veel plekken is de maximumsnelheid aangepast. De VID en Rijkswaterstaat raden mensen met klem aan niet de weg op te gaan als dit niet echt nodig is. 

Treinverkeer
Niet alleen het wegverkeer, ook het treinverkeer heeft hier en daar last van de winterse omstandigheden. Zo rijden er op verschillende trajecten geen treinen door rijp of ijzel aan de bovenleiding. Dat is het geval op het traject Hoorn-Enkhuizen tussen Kersenboogerd en Enkhuizen. Daar zijn spitsbussen ingezet. Het is nog niet duidelijk hoe lang de storing gaat duren. 

De vorstgrens verschuift langzaam richting het oosten van het land. Vooral ten zuidoosten van Amsterdam en in het Gooi hebben automobilisten nog last van de gladheid. In de loop van de dag zal de overlast steeds verder afnemen, laat de VID weten. Update 20.00: Code oranje is beëindigd in Noord-Holland en de andere kustprovincies, laat het KNMI weten. 

Video #158647

Soms lijkt de weg 'schoon', maar pas op! IJzel is niet altijd zichtbaar. Hoef je de weg niet op, doe dat dan niet. Anders: pas snelheid aan. pic.twitter.com/eDhgLYPOrc

— VID (@vid) 7 januari 2017

Toch nog veel ongevalsmeldingen hoor: gemiddeld elke minuut wel eentje op de snelwegen. Het is nog lang niet voorbij. #glad

— VID (@vid) 7 januari 2017

Er wordt nog steeds keihard gewerkt om de gladheid te bestrijden. Tot nu toe is er 6,3 miljoen kilo zout gestrooid. #rwsstrooit #codeoranje pic.twitter.com/9yIQf42rJH

— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) January 7, 2017

Treinreizigers zijn ondertussen niet beter af: ijzel aan de bovenleiding en wisselstoringen. #glad

— VID (@vid) 7 januari 2017

Vooral de geschaarde vrachtwagens geven problemen voor de andere weggebruikers. De overige ongevallen nauwelijks dankzij beperkt aanbod.

— VID (@vid) 7 januari 2017