Ga naar Content
Noord-Holland

Zwaveltrioxide vrijgekomen bij chemisch bedrijf in Amsterdam: situatie onder controle

5 januari 2017, 13.42 uur · Aangepast 5 januari 2017, 18.22 uur
Door: · Foto: HFV

AMSTERDAM (AT5) De brandweer is rond 12.15 uur massaal uitgerukt nadat er zwaveltrioxide bij een bedrijf in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is vrijgekomen. De situatie was rond 15.30 uur onder controle.

Wat er aan de hand was bleef lang onduidelijk, maar rond 13.00 uur liet de brandweer weten dat er zwaveltrioxide is vrijgekomen. Het zou gaan om een kleine hoeveelheid, die is gelekt tijdens het lossen van een tankwagen. De brandweer en het bedrijf zijn bezig met metingen en het stabiliseren van de situatie.

Geen gevaar omgeving
De gevolgen van de lekkage zijn beperkt gebleven tot het terrein van het bedrijf, dat betekent dat er geen gevaar is voor de omgeving, aldus de brandweer rond 13.40 uur. 

Tankwagen
Volgens een woordvoerster van de brandweer is er een kleine hoeveelheid zwaveltrioxide vrijgekomen bij het lossen van een tankwagen. De brandweer en het bedrijf zijn bezig met metingen en het stabiliseren van de situatie. Op het terrein lopen alle brandweermannen en al het bedrijfspersoneel met zuurstofmaskers. 

Coentunnelbuis dicht
Het bedrijf ligt vlak naast de A5. Meerdere wegen, waaronder de A5 waren tijdelijk afgesloten en ook de Coentunnelbuis richting de A5 was dicht. De snelweg werd rond 16.00 uur weer vrijgegeven. 

Ramen en deuren sluiten
De brandweer waarschuwt omwonenden ramen en deuren te sluiten. Ook schippers in de omgeving is gevraagd zo snel mogelijk te vertrekken. "Groot alarm volgens de Havendienst, ze vorderen alle schepen te vertrekken", laat een schipper weten.

Zwaveltrioxide is een bijproduct bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Het is een giftige stof dat in combinatie met waterdamp zwavelzuur vormt. Hoe gevaarlijk het is, hangt af van de concentratie.

Situatie #Sonneborn is onder controle. Alle verkeersafzettingen worden opgeheven. Hulpdiensten rukken in.

— Brandweer AA (@BrandweerAA) January 5, 2017