Ga naar Content
Noord-Holland

Lange rijen bij afscheid van burgemeester Heerhugowaard

3 januari 2017, 07.45 uur · Aangepast 3 januari 2017, 14.38 uur
Door: · Foto: NH/ Anne Klijnstra

HEERHUGOWAARD "Warm, betrokken en een echte burgervader." Heerhugowaard heeft met lovende woorden afscheid genomen van burgemeester Han ter Heegde. Hij stapt deze maand over naar de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Van verslaggever Anne Klijnstra

Een indrukwekkend lange rij stond er gisteravond in de hal van het gemeentehuis van Heerhugowaard. Enkele honderden inwoners en collega's vonden het niet erg om lang te moeten wachten om Han ter Heegde persoonlijk de hand te drukken.

Lees ook: Han ter Heegde nieuwe burgemeester Gooise Meren

Het afscheid viel tegelijk met de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Een gecombineerd feestje dus. Geheel in de stijl van de scheidend burgemeester die graag de hand op de knip houdt.

Toffe peer
De aanwezigen roemen Ter Heegde om zijn warmte en betrokkenheid. "Een echte burgervader die altijd overal aanwezig was en tijd had voor iedereen." Sommigen kwamen superlatieven tekort om hun waardering uit te drukken, tot hilariteit van Ter Heegdes drie kinderen.

abc5media_audio_0

"Iemand noemde onze vader een 'toffe peer'. Daar moesten we wel een beetje om lachen. Hij is voor ons natuurlijk vooral vader. En dan is hij geen toffe peer, want hij moest ons opvoeden", lacht dochter Marieke. "Maar al die lovende woorden, daar zijn we erg trots op."

Hockey
Dat Han ter Heegde in zijn vrije tijd een fervent hockeyer is, werd tijdens het afscheid meermaals aangehaald. De Alkmaarse burgemeester stelde in zijn speech dat daar ook de ware reden van zijn vertrek ligt. "Dit is een weggekochte transfer in de hockeywereld", grapte Piet Bruinooge.

abc5media_audio_0

Ter Heegde speelde de afgelopen twaalf jaar bij MHC Heerhugowaard. Hij maakt het seizoen nog af, maar gaat daarna in Bussum spelen. Zijn teamgenoten zien hem met lede ogen vertrekken. "Han is een doelgerichte rechtsmidden. Altijd aanspeelbaar en in het veld zeker geen vaderfiguur zoals hij vanavond zo vaak genoemd wordt. Hij kan flink boos worden als de scheids het in zijn ogen bij het verkeerde eind heeft. Dan roepen we hem tot de orde. En dan lacht hij weer", vertellen de mannen van de Senatoren L.

Gouden Reiger
Han ter Heegde werd ook nog onderscheiden voor zijn inzet voor Heerhugowaard. Daarvoor kreeg hij de Gouden Reiger opgespeld.

"Ik moet het loslaten", zei Ter Heegde in zijn afscheidsspeech. "Dat is de laatste dagen toch ietsjes moeilijker gebleken dan ik me had voorgesteld. Dank voor alle samenwerking. Het gaat u goed."

Ter Heegde wordt op 18 januari geïnstalleerd als burgemeester van Gooise Meren.