Ga naar Content

Waarschuwingsapp in de maak na dodelijke muien in Egmond

EGMOND AAN ZEE Voor de Egmondse reddingsbrigade was 2016 een dramatisch jaar. Twee drenkelingen stierven doordat ze in een mui terecht waren gekomen. De ongelukken met de gevaarlijke zeestromingen hebben een grote impact op de brigadeleden.

Door verslaggever Anne Klijnstra

"Het was een bizarre dag die rustig begon, maar uiteindelijk een noodlottig einde kreeg", herinnert brigadelid Wendy van Duin zich de reddingspoging van een 15-jarige jongen uit Heiloo. De jongen was met vrienden aan het zwemmen in zee bij Egmond toen hij in de golven verdween. Er werd gelijk groot alarm geslagen.

Lees ook: 15-jarige drenkeling uit Heiloo toch overleden

"De pieper ging en we haasten ons allemaal naar de reddingspost. De bemanning van de waterscooter vond hem uiteindelijk. Samen met mijn partner ben ik de reanimatie begonnen. Ik beademen, hij hartmassage", vertelt de Egmondse. "Je hoopt iedere keer: het loopt wel goed af. Maar dit keer ging het niet goed. Je merkt aan de leden dat het een grote impact heeft".

Lees ook: Reddingsbrigade heeft handen vol aan drenkelingen: al 212 mensen uit water gered

"Een bizar jaar heb ik het genoemd. We zijn er nog steeds mee bezig om dat te verwerken", vertelt voorzitter Edwin Buis van de reddingsbrigade Egmond. Want nog geen twee weken na het overlijden van de jongen komt ook een 17-jarige Duitste toeriste om het leven. Ook zij werd door een mui gegrepen.

Maatregelen
Door de reddingsbrigade en de gemeente is het afgelopen jaar flink ingezet op voorlichting. Buis: "Er stonden altijd al waarschuwingsborden en we attendeerden badgasten mondeling op de gevaren. We hebben daarnaast nieuwe folders verspreid en eind augustus hebben we een muienboei in gebruik genomen."

Lees ook: Enorme boei moet verdrinken voorkomen

"Of de muienboei effect heeft gehad is nog niet te zeggen", stelt Buis. "We hebben 'm nog te kort in gebruik gehad." Volgend badseizoen wordt de boei weer ingezet, maar er komen nog meer waarschuwingsmaatregelen aan.

App
"We zijn bezig met het ontwikkelen van een app. Daarmee kan je zien wanneer en waar een mui gaat stromen. Daarnaast kan de app worden ingezet bij gevonden en verloren kinderen." Ook wordt er nagedacht over een drone met een camera. "Maar daar zitten nogal wat juridische haken en ogen aan", legt Buis uit.

Ook kijkt Buis met grote interesse naar zijn collega's in Castricum. "Daar hebben ze dit jaar een proef gedaan met een 'Emily', een op-afstand-bestuurbare reddingsboot die je op een drenkeling af kunt sturen. Een soort drijvend eiland."

Uiteindelijk hoopt Edwin Buis dat alle maatregelen er aan bijdragen dat ongelukken met muien tot het verleden gaan behoren. "Het is straks de bedoeling dat het bijna onmogelijk is om niet te weten wat een mui is."

Foto: NH/ Anne Klijnstra