Ga naar Content

Bioloog over gestrande zeesterren: ‘Ze kunnen teruglopen’

BERGEN AAN ZEE Ze liggen er inmiddels al dagen maar zorgen nog steeds voor veel bekijks. De zeesterren zijn met miljoenen de Noord-Hollandse kust op gekropen. Door de lage temperaturen worden de zeesterren trager en lukt het ze niet om het water weer op te zoeken.

Dennis Bellis, bioloog bij het Zee Aquarium Bergen aan Zee, is onder de indruk van het aantal zeesterren op het strand. "Dit is wel bizar, dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Lees ook: Zeesterren worden weggehaald bij strandpaviljoens Callantsoog

De zeesterren zorgen voor gemengde reacties op het strand. Sommige mensen vinden het ‘heel uniek’, terwijl anderen het ‘afschuwelijk’ vinden. Bellis kan een deel van de ongerustheid wegnemen. "Straks is het weer hoog water en dan zouden ze kunnen denken: we gaan weer terug naar zee. Maar of ze dat ook doen, dat zullen we het volgende tij moeten zien."

Lees ook: Spectaculair: honderden zeesterren op strand aangespoeld

De zeesterren liggen in vrijwel elke Noord-Hollandse badplaats en bijna overal is besloten de diertjes te laten liggen met de kans dat ze zelf terugkeren naar zee. In Egmond wachten ze hier niet op. Met de nieuwjaarsduik in het verschiet is besloten het strand schoon te vegen.  

Foto: André Sonderman