Ga naar Content
Noord-Holland

Dit kan de nieuwe razendsnelle trein van de NS worden

16 december 2016, 22.37 uur · Aangepast 17 december 2016, 11.07 uur
Door: · Foto: Alstom / Twitter

AMSTERDAM Op internet zijn beelden uitgelekt van wat de nieuwe razendsnelle intercitytrein van de NS moet gaan worden. Een woordvoerder van de NS ontkent echter dat de nieuwe treinen er daadwerkelijk zo uit gaan zien.

De beelden stonden korte tijd in het jaarverslag van het Franse bedrijf Alstom, dat de treinen voor de Nederlandse Spoorwegen gaat bouwen, maar zijn verwijderd. Op Twitter werd door de NS wél bevestigd dat het om het ontwerp voor de nieuwe treinen gaat. Dit werd een dag later echter weer ontkend door de woordvoerder. Hoe het ontwerp er wel uit gaat zien, kon hij nog net zeggen.

Lees ook: In beeld: dit is de nieuwste sprinter van de NS

De nieuwe intercity kan een maximumsnelheid halen van 200 kilometer per uur en zal vanaf 2021 op het Nederlandse spoor te zien zijn. In tegenstelling tot de huidige treinen zijn deze intercity's niet dubbeldeks, maar enkeldeks.

Fyra
Het nieuwe voertuig zal vanaf 2021 vooral rijden op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda. Daarmee is de nieuwe intercity min of meer de opvolger van het mislukte Fyra-project.

Ook toen had de NS speciale treinen laten bouwen voor de hogesnelheidslijn, maar die bleken te veel last te hebben van technische mankementen. Uiteindelijk werden de treinen teruggestuurd naar de Italiaanse maker.

Lees ook: Frans bedrijf moet Fyra-fiasco goedmaken: NS bestelt 79 intercity's

"De nieuwe trein combineert een hoge snelheid met comfort en een goede toegankelijkheid. Zo sluit deze snelle Intercity beter aan op het perron. Hierdoor wordt de trein beter toegankelijk voor grote groepen reizigers, zoals met een kinderwagen of in een rolstoel", aldus de NS eerder in een persbericht. "De trein is verder van alle gemakken voorzien voor de reiziger zoals comfortabele stoelen, wifi, stopcontacten en usb-aansluitingen bij iedere zitplaats."

De Nederlandse Spoorwegen hebben in totaal 79 nieuwe snelle intercity's besteld. Met de deal is een bedrag van zo'n 800 miljoen euro gemoeid. 

@Triebwagen628 Nee, dit worden de nieuwe treinen. ^DB

— NS online (@NS_online) December 16, 2016
Foto: Alstom / Twitter