Ga naar Content

Buurtbewoners boos om openingstijden bordeel

ALKMAAR Wakker liggen door prostitutiepubliek. Daar zijn Alkmaarse buurtbewoners van de Achterdam bang voor. Nu mag bezoek nog tot een uur bij de dames binnenwandelen. Maar wat een meerderheid van de gemeenteraad betreft, kan dit straks in de weekenden tot 3 uur 's nachts. Bewoners zijn daar niet blij mee.

Roel Hillebrand werkt en woont samen met zijn vrouw op 25 meter afstand van de prostituees. Hij heeft nu al behoorlijk veel last van het uitgaansleven en is bang dat als het bordeel langer open zal blijven, de herrie ook toeneemt. "Ik kan hier straks misschien niet meer wonen", zegt Roel. "Ik heb geen zin meer om drie keer in de week wakker te worden en dat is nu al het geval."

Motie indiener Jan Hoekzema begrijpt dat de buurtbewoners het niet leuk vinden. De overlast zal volgens Hoekzema niet zo erg zijn. “In de afgelopen vijf jaar zijn er maar 16 incidenten geweest”, vertelt hij. Dat is niet veel. De overlast zal dus ook wel meevallen”. Hoekzema hoopt dat het plan de illegale prostitutie in de andere wijken terug zal dringen.

Roel vindt dat er niet goed wordt gecommuniceerd met de bewoners uit de binnenstad. "Er is geen overleg geweest", vertelt hij. "Wij moeten dit soort besluiten in de krant lezen. Er wordt volledig aan de bewoners voorbijgegaan en dat vind ik een kwalijke zaak. Er zijn inderdaad in de afgelopen tijd maar 16 incidenten geweest, maar dat betekent niet dat ik ’s avonds niet wakker lig door al het gelal en geschreeuw. Elke keer de politie daarvoor bellen, heeft ook geen zin."

De prostituees zijn wel erg blij met dit plan. "Wij krijgen wekelijks het verzoek van de dames of ze niet langer open mogen blijven", vertelt bordeelhouder Kees van Ojen. "Nu moeten ze om 1 uur de gordijntjes al dicht doen. Ze willen met name de vrijdag en de zaterdag langer openblijven."

Roel is niet de enige gefrustreerde buurtbewoner. Samen met een groep buurtbewoners was hij bij de raadsvergadering waar de nieuwe sluitingstijden werden vastgesteld. Ze voelden zich door de politiek genegeerd. De indiener van de motie, Jan Hoekzema had geen zin in een gesprek.

"Hij zei doodleuk tegen haar 'Ik heb geen zin in dat gezeik' en is toen weggebeend", vertelt Roel. Jan Hoekzema vond het gisteravond niet geschikt om dit gesprek te voeren. "In de toekomst zal ik het gesprek aangaan, maar gisteravond had ik daar geen behoefte aan", aldus Hoekzema.

De burgemeester moet nog beslissen of het plan doorgaat.

Foto: