Ga naar Content

'Dascha was niet alleen in haar laatste uren'

HILVERSUM Dascha Graafsma was in de laatste uren van haar leven niet alleen in Hilversum en heeft geen zelfmoord gepleegd. Dat concluderen de particuliere onderzoekers in een nieuwe documentaire, waarin wordt gezocht naar antwoorden op de vele vragen over de dood van het 16-jarige meisje.

Van verslaggever Joost Lammers

Dascha werd een jaar geleden na een avondje stappen in Hilversum gegrepen door een trein. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde dat er geen sprake was van een misdrijf en gaat uit van zelf zelfmoord. De familie denkt echter nog steeds dat dat niet klopt en heeft het onafhankelijke "Team Dascha Onderzoek" gevraagd haar laatste uren te reconstrueren.

Lees ook: Onderzoeksteam: "Politie kan niet om nieuw onderzoek naar dood Dascha heen"

De onderzoekers komen met nieuwe conclusies, onder meer na uitgebreid onderzoek naar haar telefoon. Joey Roelofs: "Dascha was niet alleen na het verlaten van de disco Let's get Down. Binnen de vriendenkring van Dascha zijn er één of meerdere personen die meer weten maar op dit moment hun mond houden. Wat de conclusie eigenlijk is, is dat Dascha geen zelfmoord heeft gepleegd."

Het team hoopt dat de onbekende met wie ze waarschijnlijk ook nog iets heeft gedronken, zich meldt. Ze vermoeden dat het een bekende van de scholiere is.

Wond
Dat het onderzoek serieus genomen moeten worden, bewees het team een half jaar geleden. Toen moest justitie toegeven dat er inderdaad nieuwe feiten aan het licht waren gekomen. Naar aanleiding daarvan meldden zich nieuwe getuigen, die zeggen 's nachts nog met Dascha gesproken te hebben. "Ze was angstig en kortademig."

Lees ook: 'Dascha gaf vriendin een klap voor ze wegging'

Voor vader René Graafsma zijn de nieuwe conclusies van het grootste belang bij de verwerking van de dood van zijn dochter. "De lijst met vragen wordt korter. Het bevestigt ook onze eigen gevoelens en dat helpt ook om de eerste stappen te zetten om de wond te sluiten", reageert hij.

Onder invloed
Maar er blijven nog steeds raadsels over. Het team onderzoekers houdt nog rekening met twee scenario's. Roelofs: "Dascha is onder invloed onder de trein gekomen. Dat lijkt het meest waarschijnlijke, maar een misdrijf kunnen we nog steeds niet uitsluiten."

Lees ook: Jaar na dood monument onthuld voor Dascha Graafsma

René Graafsma wil dan ook dat het OM het onderzoek naar de dood van Dascha heropent. "Hoop is een te klein woord. Dat is het doel." Hij denkt dat het OM er na het bekijken van de documentaire niet meer omheen kan.

De hele documentaire is vanaf 19.30 uur te zien via de Facebooksite van Team Dascha Onderzoek. Het OM laat weten ernaar te zullen kijken.

Onderzoekers presenteren nieuwe feiten over dood Dascha Graafsma - Joost Lammers / NH

Foto: NH Nieuws