Ga naar Content
Noord-Holland

Castricumse (87) slachtoffer van laffe babbeltruc: "Hij zwaaide zelfs nog vriendelijk"

10 december 2016, 11.06 uur
Door: · Foto: Google Streetview & ANP

CASTRICUM Een 87-jarige inwoonster van Castricum is gisterenmiddag slachtoffer geworden van een zeer laffe babbeltruc. Een man die voor meteropnemer uitgaf, wist zich met list en bedrog bij de vrouw naar binnen te praten en nam haar bankpas mee.

Als de bewoonster van complex De Boogaert rond 13.15 uur de deurbel hoort gaan, vraagt ze via de intercom wie er voor de deur staat. De man geeft aan dat hij in het gebouw moet zijn om 'metingen' te verrichten.  

Kort nadat de vrouw de man toegang heeft gegeven tot het gebouw, staat hij voor haar deur. Hij vertelt haar dat in haar woning de waterstand gecontroleerd moet worden. Ze heeft argwaan, maar laat hem wel binnen. Hij is snel klaar, neemt afscheid en vertrekt. "Hij zwaaide zelf nog even vriendelijk", schrijft de politie. 

Paar honderd euro verdwenen
Niet veel later gaat haar telefoon. Iemand van de bank of politie meldde dat haar bankpas was gevonden en vroeg om haar pincode. De vrouw rook geen onraad en gaf haar viercijferige code. Later op de middag ontdekte ze dat er een paar honderd euro van haar rekening was verdwenen.  

De 'meteropnemer' die haar bankpas heeft gestolen is een getinte man van onbekende leeftijd. Hij heeft een smal gezicht, bruine ogen, donker krullend haar en is ongeveer 1,80 meter lang. Hij droeg een oranje-bruine jas en sprak goed Nederlands. Hij verplaatste zich op een fiets. 

Flinke deuk 
Het 87-jarige slachtoffer heeft de politie laten weten dat haar 'vertrouwen in de medemens een flinke deur heeft opgelopen'. Ze neemt het de dader zeer kwalijk dat hij haar er op slinkse wijze van wist te overtuigen dat alles in orde was.