Ga naar Content

Je huis kerstproof met deze tips, ook zónder kerstboom

AMSTERDAM Kerst staat weer voor de deur en dan wil je je huis zo gezellig mogelijk maken. Hoe pak je dat aan? Ga je voor traditioneel rood-wit of wil je helemaal geen kerstboom? En welke verlichting is het beste?

José Evers van Joos interieuradvies en styling in Amstelveen geeft ons vijf handige tips om je huis kerstproof te maken.

Ga voor een paar grote eyecatchers 
Je haalt al gauw te veel kleine spulletjes om je huis gezellig te maken. Hierdoor lijkt de kamer snel vol. In plaats van je huis helemaal vol te bouwen, kun je ook eens kiezen voor een paar grote eyecatchers. Een grote krans aan de muur bijvoorbeeld, of een paar grote kerstballen los in een schaal op de keukentafel. Zelfs één losse kerstbal kan al een mooi effect creëren. 

Kerstmis is meer dan rood-wit: kies kleuren die bij jouw inrichting passen
Rood en wit zijn de ultieme kerstkleuren. Veel mensen halen deze kleuren dan ook in huis. Maar ze staan niet in ieder huis even goed. Pas de kleuren van de kerstballen en slingers aan aan je interieur en zorg zo voor een mooi, sfeervol geheel. 

Geen zin in een gewone kerstboom? Ga voor een dennenappelboom
Echt kerstig is het wel, een kerstboom in je huis, maar niet iedereen zit daarop te wachten. Kerstbomen zijn groot en ze laten nogal wat van die dennennaalden achter. Het alternatief? Een dennenappelboom. Die heeft de vorm van een kerstboom, maar niet de nadelen van loslatende naalden. Zet deze bijvoorbeeld in de vensterbank in een mooie pot.

Zorg met lichtjes voor een echte kerstsfeer
Tv-licht, TL-licht of een felle kamerlamp zijn niet zo sfeervol. Kies dus voor zachte sfeerverlichting in je huis, dit kan zowel hangend als staand. Kerst is hét lichtjesfeest van het jaar en hier moet je dus ook wat mee doen. Hang die gezellige lichtjes op, steek een kaarsje aan of zet een waxinelichtje in een leuke houder. Maak er iets gezelligs van.

Varieer  met kerstballen
Kerstballen zijn natuurlijk onmisbaar met de kerst, maar je hoeft ze niet per se in de boom te hangen. Leg de kerstballen eens op een schaal met wat dennenappels en blaadjes of stop ze in een vaas met lichtjes erbij in. Je kunt ze natuurlijk ook voor het raam ophangen. Wees creatief!

Foto: NH / Shutterstock