Ga naar Content
Noord-Holland

Zonnestudio's hebben lak aan regels: veel UV-lampen nog te fel

7 december 2016, 12.51 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Veertien procent van de Nederlandse zonnestudio's gebruikt te sterke UV-lampen in hun zonnebanken, zo ontdekte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA onderzocht 154 zonnestudio's en kwam tot de schokkende conclusie dat bij 22 studio's te felle lampen worden gebruikt. Levensgevaarlijk, want "bij het gebruik van zonnebanken is voorzichtigheid geboden", aldus het agentschap.

Blootstelling aan UV-straling is schadelijk voor de huid en kan kanker veroorzaken, ook bij lagere intensiteit. Het maakt volgens de NVWA niet uit of de straling van de zon of van een apparaat afkomstig is. Hoe sterker de straling en hoe langer de blootstelling, des meer schade de huid oploopt. 

Om de kans op huidkanker te verkleinen werden in 2007 de regels voor zonnebanken aangescherpt. Zo moeten klanten van zonnestudio's 18 jaar of ouder zijn en mag de maximale UV-straling zijn ingesteld op 0,3W/m2. Voor vragen kunnen consumenten contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via de website of 0900-0388.