NH Peilt: Schoolzwemmen weer een verplicht vak?

Amsterdam - PEILT Steeds meer kinderen kunnen niet goed zwemmen. Moet schoolzwemmen weer een verplicht vak worden?

Onderzoek
Het aandeel basisscholen dat schoolzwemmen aanbiedt daalt steeds verder, blijkt uit nieuw onderzoek van het Mulier-instituut. In 1991 werd schoolzwemmen nog op 90 procent van de basisscholen aangeboden. Inmiddels is dat nog maar bij 32 procent. Een aantal daarvan verwacht de komende jaren ook te stoppen met schoolzwemmen.

Verantwoording ouders
Sinds 1985 is schoolzwemmen niet meer verplicht en is het de verantwoording van ouders dat kinderen leren zwemmen. Volgens de Reddingsbrigade in IJmuiden holt de zwemvaardigheid van kinderen achteruit. Er zijn inmiddels op basisscholen complete groepen 8 waar niet één kind een zwemdiploma heeft.

Duur en ingewikkeld
'Zwemmen kost scholen te veel tijd en gaat ten koste van andere vakken, zegt onderzoeker Corry Floor van het Mulier Instituut. 'Ook zeggen scholen dat ze de organisatie van het zwemmen te duur en ingewikkeld vinden.'

Grote steden
In een aantal grote steden wordt op sommige scholen nog wel schoolzwemmen aangeboden, omdat gemeenten het daar financieel ondersteunen. Mogelijk omdat hier meer kinderen met een migrantenachtergrond wonen, die niet door hun ouders op zwemles worden gedaan.

Wat vind jij?
Ben jij het EENS of ONEENS met de stelling:
Schoolzwemmen moet weer een verplicht vak worden.

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@rtvnh.nl

Meer over dit onderwerp:
nh peilt
Deel dit artikel:

Recent nieuws