Ga naar Content

Restaurant in oude zeecontainer en tweedehands kas: "Sommige mensen begrijpen er geen hout van"

HAARLEM Oude zeecontainers uit de haven van Amsterdam, een tweedehands kas uit De Lier, met kozijnen van marktplaats uit Overveen en de tafels van een Haarlemse wijnbar. Het is met recht een ratjetoe, het paviljoen Veerkwartier aan de Veerplas in Haarlem. Het toppunt van circulair ondernemen.

Van verslaggever Geja Sikma

Het is een droom die uitkomt voor Merel Jansen en haar man Frank van Baaren. Ze mogen drie jaar lang een horecagelegenheid exploiteren aan het meertje aan de rand van Haarlem-Oost. Tussen de bedrijven en het idyllische landschap in. En geheel op hun eigen wijze. 

"Sommige mensen begrijpen er geen hout van. Zoals het ouder stel dat deze zomer op het terras zat", herinnert Merel zich. "Die zeiden: 'Er zat toch echt een heel mooi restaurant.' Maar uiteindelijk met een goed glas wijn en een lekkere cheesecake waren ze heel erg blij en komen ze terug om een verjaardag te vieren."

Steeds meer Haarlemmers weten de weg te vinden door het bedrijventerrein Waarderpolder naar het Veerkwartier. Het is de nieuwste hotspot, waar tussen het allegaartje aan meubilair en vaak met live-muziek van lokale bandjes, biologische eten wordt geserveerd. 

Dat gaat nog niet altijd zo soepel als Merel zou willen. "Producten zitten nog te vaak in verpakkingen." Maar de groente komt wel van lokale telers en ze werkt nu ook samen met tuinderij De Waardering. "Hij gaat de kruiden voor ons telen, en ook de bloemen." In ruil daarvoor krijgt de tuinder de koffieprut van het Veerkwartier.

"Dan komen er minder slakken op zijn gewassen", legt Merel aan haar chef-kok uit. 

Deze week staat NH voor Ons Noord-Holland in het teken van duurzaamheid en milieu. Benieuwd wat er op dit gebied allemaal in de provincie gebeurt? Op #onsnoordholland is alles terug te vinden!

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma