Ga naar Content

Dierenopvangcentrum zoekt hulp voor 21 gedumpte mannetjescavia's: "Ze vechten elkaar de tent uit"

De medewerkers van Dierenopvangcentrum Waterland zitten met hun handen in het haar. Deze week kregen ze 22 gedumpte cavia's binnen. Het grote probleem: het zijn allemaal mannetjes, op één na.

"Als het vrouwtjes waren geweest, was het probleem minder groot," vertelt beheerder Marga Vermeulen van het dierenopvangcentrum. "Mannetjes vechten elkaar de tent uit."

Lees ook: 21 cavia's gedumpt in grasveld: "Ze waren licht onderkoeld"

De dieren zijn gevonden in een weiland langs het Zeevangsdijkje in Edam. Ze zijn vermoedelijk achtergelaten door een fokker die niets aan mannetjescavia's heeft.

Het kostte wat moeite om ruimte te maken voor zoveel cavia's. Maar het is gelukt. Ze zitten bij elkaar in kooien. "We hopen dat ze het nog even volhouden," zegt Vermeulen. "De mannetjes zijn ongecastreerd. Al die beren bij elkaar zorgt voor onrust. Ze gaan al achter elkaar aan. En je hoort ze luid knorren."

Castratie
Zodra de mannetjes gecastreerd zijn zal het rustiger worden, is de voorspelling. "We gaan ze castreren, maar dat is een dure grap. Per dier kost de ingreep 50 euro."

Het dierenopvangcentrum hoopt dat de cavia's uiteindelijk een goed onderkomen krijgen bij mensen die een zeugje hebben. "Het zijn dieren die gezelschap nodig hebben van andere cavia's. We hopen dat er snel een oplossing komt."